Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va posar ahir en dubte que l’executiu demòcrata liderat per Antoni Martí tingui realment la voluntat de portar a terme la reforma de les competències i tem que l’acord de mínims assolit amb els comuns en aquest àmbit sigui únicament per “cobrir l’expedient” i respongui només a un compromís electoral.
Així ho van exposar ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van posar en dubte també que la reforma de les transferències tingui res a veure amb la de les competències, ja que “la prioritat màxima del Govern és buscar les propostes per tancar les transferències en els 55 milions d’euros”.
I és que per la formació la manera d’encarar aquesta reforma “ha estat errònia” i la reunió a tres bandes de dilluns passat “hauria d’haver tingut lloc molts mesos abans”. En aquest sentit, Naudi va insistir en la “dificultat” de participació del Consell General en la reforma quan es posa damunt la taula un text en “el 95% del qual els comuns asseguren estar d’acord i amb un calendari de treball perquè es pugui votar abans de final d’any”, un fet que, tenint en compte el tràmit parlamentari, “vol dir que s’han de fer les aportacions en dos o tres mesos”.
A més, el parlamentari d’SDP, que sí que va destacar la feina feta quant a l’anàlisi de la situació financera i les despeses de cada comú, que “hauria estat un bon punt de partida” en la negociació, es va mostrar en canvi molt crític amb el treball fet en l’àmbit de les competències, que va qualificar de “molt de mínims”.
En aquesta línia, Naudi, que va lamentar que “es proposa als consellers generals pujar a un tren ja en marxa i que és a prop d’una estació determinada”, va recordar que només s’ha avançat una mica en la qüestió de les carreteres secundàries i en serveis com el de les escoles bressol o les cases pairals.
Miralles va anar una mica més enllà i va assegurar que “l’article 4 gairebé no es modifica” i que les “mínimes” actualitzacions corresponen a treballs legislatius que ja són a tràmit parlamentari. El secretari d’organització d’SDP, que va lamentar també que “es mantingui el famós calaix de sastre”, va incidir que és en aquest àmbit on caldria treballar per evitar “les duplicitats” que es donen actualment en temes com les obertures de comerços, els departaments de cultura, els esports i el turisme, entre d’altres.
Per tot plegat, i “si les coses no canvien molt”, SDP considera que “és difícil” que la reforma de les competències pugui tirar endavant amb “un ampli consens”, tot i que s’està disposat a “fer tots els esforços necessaris malgrat l’escepticisme”.
Naudi demana més pedagogia sobre l’acord d’associació
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va reclamar ahir a l’executiu que faci més pedagogia sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea i expliqui a la ciutadania què s’hi pot perdre i què s’hi pot guanyar.
I és que per SDP la jornada sobre Europa de l’Empresa Familiar Andorrana de dilluns va posar de manifest “el poc coneixement” i els “neguits” dels diferents sectors respecte a aquesta qüestió, així com la necessitat que des de l’executiu “se’n faci partícip la ciutadania”.
Així mateix, Naudi, que va lamentar que les “negociacions no s’estiguin fent en les millors condicions”, va incidir en la importància de continuar les negociacions, “tot i saber que seran llargues”, ja que un cop iniciat el camí “una marxa enrere pot portar problemes”.
Per la seva part, el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que va “celebrar que el cap de Govern ja hagi trobat ministre d’Afers Exteriors i que aquest hagi participat en una reunió amb els seus homòlegs a Mònaco el cap de setmana”, va incidir en la necessitat d’assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea, una fita que va considerar “clau” si es vol que l’obertura econòmica tingui èxit.