La junta de presidents dirà si Bonet segueix com a consellera a ple temps

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 13 d'Abril de 2017

La ja ex-consellera general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i parlamentària independent dins el grup mixt, Sílvia Bonet, va esdevenir consellera general a ple temps gràcies a un acord adoptat en junta de presidents, que va acceptar “una excepció a la norma interna”, i serà aquest mateix òrgan el que haurà de pronunciar-se sobre la continuïtat de Bonet com a consellera general en la propera reunió, prevista per al 3 de maig.

Així ho van confirmar fonts properes a Sindicatura, que van recordar que a principis de legislatura la junta de presidents va acordar que si al grup mixt hi havia dues formacions polítiques poguessin disposar d’un parlamentari a ple temps les dues formacions, malgrat que, en el cas concret d’SDP, no es complís la ràtio d’un conseller general a ple temps per cada tres parlamentaris.

En aquest sentit, les fonts consultades, que van admetre també que aquesta opció va ser possible perquè el grup demòcrata –al qual podrien correspondre fins a cinc consellers a ple temps– només té tres parlamentaris a dedicació plena, van incidir que al grup mixt es mantenen les dues formacions i que “per tant la situació no ha canviat”.

A més, i en el cas que el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, demanés ser també conseller a ple temps es podria tenir en compte que el grup demòcrata encara tindria les dues vacants.

No obstant, caldrà esperar que Naudi comuniqui oficialment el seu posicionament a Sindicatura i, en tot cas, haurà de ser la junta de presidents qui ratifiqui o no l’acord assolit al seu dia.

D’altra banda, des del Partit Socialdemòcrata s’estudiarà la setmana vinent la qüestió, ja que dubten sobre els efectes que pugui tenir la continuïtat de Bonet com a consellera a ple temps pel precedent que això comportaria.

Invitació a deixar l’escó parlamentari

Tot i que en la compareixença de dimarts el president d’SDP, Jaume Bartumeu, i el conseller general de la formació, Víctor Naudi, van evitar fer valoracions “ètiques i consideracions de moral política” respecte a la decisió de Bonet de mantenir-se com a consellera, en la carta enviada a la parlamentaria sí que se li suggereix la possibilitat de deixar l’escó.

Així, en la missiva es recorda a Bonet el compromís contret amb els electors que van votar la llista nacional de la formació en els comicis del 2015 en base a un programa electoral, un fet que “us obligaria a mantenir-vos en el marc d’SDP o bé, si hi hagués una discrepància cabdal, a deixar el vostre lloc al Consell General perquè us substituís una altra persona compromesa a defensar el programa electoral que van votar els ciutadans i ciutadanes que ens van donar dos consellers generals”.