SDP responsabilitza l’executiu del perill de trencament de Grandvalira

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 8 de Juny de 2017

La precipitació, el decantament per una de les parts implicades i la manca de respecte a la legalitat vigent de l’executiu amb la declaració com a projecte d’interès nacional de la construcció d’una plataforma esquiable i d’un aparcament soterrat a Soldeu són el que ha portat que la marca Grandvalira perilli després que el soci majoritari de Saetde demanés iniciar el procés de liquidació de Nevasa.

Així ho creu si més no el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va retreure a l’executiu, i especialment al cap de Govern, que amb la seva manera de fer de “posar foc a la pólvora” s’hagi arribat a aquest punt, una qüestió “molt preocupant” pel que suposa la marca Grandvalira per al món de l’esquí, per al turisme i per a l’economia del país.

En aquest sentit, Naudi, que va voler deixar de banda possibles diferències entre els dos socis de Nevasa –Saetde i Ensisa–, que “es poden donar en qualsevol societat”, va recriminar a l’executiu que en lloc d’actuar amb “la cautela i els peus de plom” que haurien estat necessaris en aquesta qüestió “s’hagués precipitat” i “hagués pres partit”, en aquest cas per la proposta d’Ensisa i el Comú de Canillo. I és que, per Naudi, s’hauria d’haver “parlat amb tots els interlocutors” i si realment el projecte de la plataforma esquiable al peu de la pista Avet i l’aparcament soterrat s’havia de declarar d’interès nacional “s’hauria d’haver explicat amb la màxima transparència”.

A més, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, igual com ja havien fet altres formacions de l’oposició, va tornar a posar en dubte l’ajustament a llei de la declaració feta per l’executiu, al qual va acusar d’haver actuat “amb una manca de respecte a la legalitat vigent”.

En aquesta línia, Naudi va defensar que en el text de la llei del sòl vigent no es preveu la figura d’equipaments esportius entre les iniciatives que es poden declarar d’interès nacional, i va recordar el projecte de llei de modificació de la llei que és a tràmit parlamentari, que, un cop esmenat, sí que podria recollir aquesta possibilitat.

 Així mateix, Naudi, que va lamentar que decantant-se per Canillo des del Govern es fomenti novament el parroquialisme, va lamentar que amb la precipitació de DA es posi en perill també el model turístic.

Reflexió per retornar la confiança en la democràcia

Un cop analitzats els resultats de l’enquesta d’opinió política del CRES, el president d’SDP, Jaume Bartumeu, va mostrar la preocupació de la formació pel fet que un 52,1% dels andorrans està poc o gens satisfet amb el funcionament de la democràcia.

En aquest sentit, Bartumeu, que va incidir en el fet que en determinades qüestions “hi ha un elevat percentatge de silenci” entre els enquestats, va insistir en la necessitat de reflexionar sobre com es pot fer “evolucionar el sistema democràtic sorgit de la Constitució” per donar resposta al descontentament dels ciutadans.

Així mateix, i quant a la valoració de la tasca d’SDP com  a oposició, el president de la formació va admetre que “cal treballar més i millor”.