Reglament ‘ePrivacy’

Autor: DELFÍ ROCA
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 9 d'Octubre de 2017

La Unió Europea està a punt de canviar les regles que protegeixen la nostra ePrivacitat, a través d’un nou reglament. Molts diputats europeus estan disposats a permetre el seguiment de les nostres activitats en línia, amb finalitats comercials, sense el nostre consentiment.

D’aquí a dos dies, l’11 d’octubre, el Parlament Europeu hauria d’oposar-se a aquesta deriva. Aquestes són les quatre mesures que amenacen la nostra privacitat.

1. Anàlisi de comunicacions. Ara, els nostres missatges, les nostres trucades i els llocs web que visitem no es poden analitzar sense el nostre consentiment. Es vol que el nostre consentiment no es pugui exigir, perquè les empreses puguin utilitzar aquesta informació amb fins comercials.

2. Geolocalització. Ara les empreses no ens poden geolocalitzar utilitzant les dades emeses pels nostres dispositius, sense el nostre consentiment. Es vol fer desaparèixer aquesta restricció i que el nostre consentiment ja no sigui necessari.

3. Seguiment en línia. Ara les empreses no haurien de fer un seguiment dels webs que visitem sense el nostre consentiment. Tanmateix, aquesta noció de consentiment ha es­devingut cada cop menys eficaç. El consentiment podria recuperar la seva força, però alguns diputats europeus voldrien fer-lo opcional.

4. Vigilància estatal. Ara els estats membres de la UE ja poden obligar els proveïdors de serveis de comunicacions (telèfon, Internet, missatgeria) a donar-los accés als nostres missatges o a retenir informació dels seus usuaris amb finalitats massa àmplies. Cal que aquesta vigilància es limiti a persones específiques i que només es permeti per fer front als delictes més greus.

Com pots actuar? Informant els qui t’envolten, cridant l’atenció sobre aquest tema, que també afecta Andorra. Difon aquest article, compartint-lo a Twitter, Facebook o per correu electrònic. Tant si votes com si no, la forma més eficaç és demanar als nostres representants que, en fer lleis, tinguin en compte les persones abans que els interessos empresarials, locals o globals.

D’aquí a dos dies, al Parlament Europeu hi haurà una votació decisiva que també ens afectarà, igual com ens afecta el seu Reglament general de protecció de dades, d’aplicació extrater­ritorial per a les empreses de fora de la UE, que prestin serveis i tractin dades personals de ciutadans europeus.