Socialdemocràcia i Progrés (SDP) considera que la proposta del cap de Govern, Antoni Martí, als presidents dels tres grups parlamentaris de formar part de la delegació andorrana en les reunions de negociació amb la Unió Europea (UE) per a l’acord d’associació són “missatges preelectorals” i “fer volar coloms”.
La formació exposa que l’oferiment arriba tard i és incoherent, ja que “si quatre dies abans [Martí] parlava d’avançar les eleccions, difícilment es podrà donar continuïtat a la proposta”, va dir el conseller general Víctor Naudi.
A banda, hi ha una qüestió de formes que SDP tampoc comparteix. I és que el cap de Govern només ha ofert entrar a la negociació els presidents de grup, és a dir, Ladislau Baró per als demòcrates, Josep Pintat per als liberals i Pere López per al grup mixt. El problema és que aquest darrer “no representa políticament” tots els partits que es troben aglutinats al grup mixt, destaquen.
És per aquest motiu que la formació progressista critica que l’oferiment no els té en compte. “Martí no respecta SDP”, va lamentar Naudi, que va recordar que van suspendre la participació en el pacte d’Estat per a l’acord d’associació perquè no rebien informació i que si el cap de Govern els volia tornar a incloure els ho havia d’haver tornat a proposar.
El conseller general d’SDP va indicar que la formació sempre ha defensat que la participació de tot l’arc parlamentari en la negociació s’havia d’haver plantejat des de bon principi i per això li provoca escepticisme que “passats tres anys, a finals de la legislatura, [Martí] vulgui incloure el màxim de forces, excepte les que no li convé”. Davant d’aquest fet va afegir que “potser vol associar el màxim de grups al que ell creu que pot ser un fracàs”.
Des d’SDP es va reiterar que sempre han estat en disposició d’entrar al pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la UE si se’ls oferia tota la informació i es tenien en compte les seves aportacions, al mateix temps que van remarcar que l’objectiu de la formació és assolir un “bon acord”. El partit exposa, però, que el Govern no actua amb anticipació. Un exemple d’això és com s’afronta la qüestió del tabac, un aspecte sobre el qual l’executiu “no ha presentat cap alternativa més enllà de quatre punts per a la pagesia”.
Naudi va remarcar que caldria demanar contrapartides a la UE, una cosa que no s’ha dut a terme, tal com Europa ha fet en altres casos amb activitats econòmiques que s’han extingit. Així va recordar que el cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, va informar-los en la seva visita a Andorra que, amb relació a l’establiment d’un període transitori per al tabac, no hi ha res en ferm i que, sobre la lliure circulació de persones, es pensa tenir en compte les especificitats del Principat, però que caldrà fixar períodes transitoris amb data de caducitat. Davant d’això, SDP indica que cal anticipar-se i evitar que passi com amb el tabac, “que anirem a remolc”, va dir Naudi.
“Converses en ferm” amb LdA per les llistes conjuntes a les territorials
La resposta que ha tingut SDP de Liberals d’Andorra (LdA) a la proposta de fer llistes conjuntes a les territorials de cara a les properes eleccions generals ha satisfet els integrants de la formació progressista. En aquest sentit, el conseller general Víctor Naudi i el secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, van explicar que hi ha “converses en ferm” entre els dos partits, encara que es troben a l’inici i que és una qüestió que caldrà treballar. Assenyalen que s’ha recollit el guant per tirar endavant” i que “sembla que s’avança”, tot i que no és una qüestió que es pugui tancar d’un dia per l’altre.
Amb relació al Partit Socialdemòcrata (PS), els membres de la formació progressista accepten que la cosa va més endarrerida, però afegeixen que aviat esperen una resposta i “sembla que hi ha possibilitats”. Així, es van mostrar convençuts que les declaracions que han fet els excompanys de files durant els darrers dies deixen la porta oberta a concórrer conjuntament a les territorials.
Des d’SDP es va deixar clar que no imposaran cap sigla i que aquestes candidatures d’unitat estaran formades per les persones que s’acordin per consens entre els impulsors. Naudi va recordar que la proposta que SDP ha fet a LdA i al PS passa per unir esforços per materialitzar les reformes que el Govern demòcrata no ha fet i garantir la viabilitat del país.
Això es plasmaria amb l’elaboració de llistes conjuntes a les parròquies i la participació de cada formació en solitari a la circumscripció nacional. Des del partit progressista es va destacar que tot i que amb LdA hi pot haver sensibilitats ideològiques diferents, en temes de país el dos partits poden coincidir.
Per altra banda, SDP també es va mostrar sobtada pel fet que es presentin dues modificacions de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal en un mes, un fet que genera desconcert per a les entitats financeres, afirmen.