El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, considera que cal aplicar el mateix criteri que es va adoptar el 2015 a l’hora de reorganitzar el grup mixt, escollint un president fix i descartant la presidència rotatòria. Així, per “coherència” i adoptant els principis de la pluralitat democràtica i la proporció, ara “a qui correspon assumir la presidència del grup mixt” és a Josep Pintat, que és el líder de la força que hi té més parlamentaris, mentre que el president suplent hauria de ser el socialdemòcrata Pere López.
Això s’hauria d’acordar en una reunió entre tots els membres del grup mixt, ja sigui per unanimitat o per majoria, i informar el síndic d’aquest acord, així com del reglament intern de què es doti.
Amb relació a aquest darrer aspecte, Naudi no creu que sigui la qüestió més complicada i apunta que no s’hauria d’allunyar gaire del que han presentat els consellers d’Unió Laurediana (UL)-Ciutadans Compromesos (CC), amb alguns retocs. El conseller general d’SDP va lamentar la situació que s’ha produït arran de la reorganització del grup mixt, una situació que “està trigant massa” a resoldre’s i que “diu ben poc de la política i està afectant la imatge de les institucions”.
Així, va exposar que si bé és cert que no hi havia acord entre els integrants d’aquest grup, “el paper de Sindicatura i el síndic han complicat les coses” i ara “estem en un cul-de-sac”. En aquest sentit, va recordar que el fet que el síndic no convoqués cap representant del grup mixt a la darrera junta de presidents no ha ajudat a desencallar-la i ha donat peu a la presentació d’un recurs per part del PS, una acció amb “fonament de causa” però que pot endarrerir la reorganització.
Naudi també va afirmar que els canvis poden afectar els representants als diferents organismes internacionals.
El secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, va exposar que de tot aquest afer el que més preocupa a la formació és la reducció del temps “marginal” d’intervenció que tindrà al Consell General. Així, considera que no és normal que un partit amb l’11,7% dels vots disposi de 3 minuts, mentre que Demòcrates per Andorra en té 30.
Aquest fet suposa un factor de deu, tot i que, en representació de votants, seria de tres més. Per SDP, això demostra que el reglament del Consell General no està pensat per a situacions com la que s’està produint a hores d’ara i que caldria revisar-lo. Naudi va remarcar que serà una tasca que caldrà abordar en futures legislatures i considera que l’experiència que s’està produint avui hauria d’ajudar a millorar-ne el funcionament.
La formació aposta per retallar de l’heliport i invertir en “un veritable transport públic”
SDP aposta per traslladar part de la partida prevista al projecte de pressupost del Govern per a l’Heliport Nacional a impulsar estudis que permetin implantar “un veritable transport públic”, així com fer millores en centres escolars amb relació a l’accessibilitat i l’eficiència energètica.
Aquestes són algunes de les 13 esmenes que Víctor Naudi ha presentat als comptes del 2018. També es proposen canvis en l’aportació a Andorra Turisme, dotant de més recursos l’àrea destinada a captar turisme de mercats més llunyans, ja que considera que els esforços en el turisme de proximitat formen part d’una política obsoleta. A més, s’aposta per retallar el pressupost de l’ADI, tenint en compte els mals resultats “vista la inversió estrangera” i la creació d’un nou ministeri dedicat a la matèria amb el qual es creen duplicitats.
Altres esmenes van encaminades a evitar la congelació de la revaloració de les prestacions econòmiques de la CASS, ja que “és important que se’n pugui beneficiar tothom”; i dotar de més recursos la Uifand tal com exigeix el context internacional; reduir despeses del fons de reserva de jubilació de la CASS i també del SAAS. SDP lamenta que DA vulgui mantenir-se al segle vint amb obres faraòniques com The Cloud quan ara es necessita avançar en la transformació econòmica.