Socialdemocràcia i Progrés considera que amb l’adjudicació directa d’uns treballs informàtics a l’empresa SPAI per un import de 110.646,59 euros, edicte de la qual recollia dimecres passat el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, es pot estar vulnerant la Llei del pressupost, la de contractació pública, el Codi de l’administració i que, fins i tot, es pot estar incorrent en alguns delictes tipificats al Codi penal.
Així ho van explicar ahir el conseller general de la formació, Víctor Naudi, i l’integrant de la comissió política nacional de SDP David Pérez, que van considerar els fets “molt greus” tenint en compte tant “l’adjudicació en si”, feta de forma directa i sense el concurs corresponent, com per “qui adjudica a qui”. I és que el cap de Govern, que és qui signa l’adjudicació que recull el BOPA, pot tenir vincles familiars directes amb els responsables de la societat.
En aquest sentit, Naudi, que va lamentar que “si el Govern que ha de fer complir les lleis és el primer que se les salta i no les compleix no anem bé, ja que així difícilment es podrà exigir als ciutadans que les compleixin”, va recordar que el Codi penal és molt clar en qüestions de parentiu i va assegurar que amb aquesta adjudicació es pot haver incorregut en els delictes de prevaricació, tràfic d’influències i malbaratament de cabals públics.
Per això, i perquè com “a conseller general” si es té coneixement de la comissió d’un possible delicte “es té l’obligació de denunciar-ho”, el parlamentari d’SDP, que va recordar que el cap de l’executiu ja va “incomplir la Llei del Govern quan va mantenir una vintena de dies en el càrrec” el ministre Alcobé, va denunciar públicament aquesta situació i va “emplaçar la fiscalia a obrir una investigació sobre aquests fets”.
En aquest sentit, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, que no denunciarà el cas a la fiscalia, ja que “no correspon als partits presentar una demanda”perquè hi ha “un organisme a qui correspon aquesta feina”, va assegurar “no entendre” com una setmana després ja de la publicació de l’adjudicació al BOPA “el fiscal general no s’ha implicat en aquesta qüestió”.
I va afegir que, només a partir de la informació del BOPA i la publicada en els mitjans de comunicació, “hi ha indicis prou eloqüents i clars perquè la fiscalia iniciï una investigació”.
Problema jurídic
D’altra banda, Naudi es va pronunciar novament amb relació a la convocatòria de vaga indefinida anunciada pels sindicats de l’administració, i va alertar del “problema jurídic” que suposa el fet que el dret de vaga no estigui regulat. “Una nova patata calenta” per a l’executiu, va assegurar, especialment pel que fa a l’establiment d’uns serveis mínims i al fet que es pugui descomptar del sou dels treballadors públics el dia o dies que facin vaga.
Consell d’Europa
El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés va admetre que encara no hi ha una solució pel que fa a la composició de la delegació del Consell General al Consell d’Europa per complir amb el reglament de l’organisme europeu.
En aquest sentit, el parlamentari va recordar que hi ha un acord del grup mixt i que “Víctor Naudi tot sol no el pot canviar, si és que s’ha de canviar”.