SDP demana “no crear alarma” amb la reforma del sistema de pensions

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 21 de Febrer de 2018

Socialdemocràcia i Progrés considera que, malgrat que “és necessari” reformar l’actual sistema de pensions per garantir-ne la sostenibilitat, “no cal crear alarma”, ja que és una qüestió que es pot afrontar la propera legislatura, en què aleshores ja sí que “serà una obligació”.

Així ho van manifestar ahir el conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van considerar “poc seriós” que es “digui que s’ha de fer aquesta legislatura”. En aquest sentit, Naudi i Miralles van retreure a l’executiu de Demòcrates per Andorra que en set anys hagi “estat incapaç de modificar una cosa tan senzilla com és que els autònoms cotitzin en funció dels seus ingressos” i que ara, a final de legislatura, es pugui arribar a pensar a plantejar una reforma com aquesta.

Naudi, que va admetre que les cotitzacions que es paguen al país són baixes en comparació amb els països de l’entorn, va considerar “evident” que caldrà incrementar les cotitzacions, però va insistir en la necessitat de “no fer-ho de forma massa brusca”. Així mateix, el conseller general de SDP, que no és partidari d’incrementar l’edat de jubilació malgrat que és un aspecte que s’haurà “d’estudiar i analitzar molt bé”, va destacar que caldria “oblidar-se” de la possibilitat de reduir el preu del punt, ja que si d’alguna cosa ha de servir la reforma del sistema “és per garantir una pensió digna per a tothom”.

Per la seva part, Miralles es va mostrar molt crític amb el llegat que deixarà l’executiu taronja. “Un comerç en descens constant, uns lloguers que no paren de pujar i una sanitat i una CASS no reformada i que no asseguren les pensions”, va lamentar el secretari d’organització de SDP, que va criticar que l’executiu des del 2011 “s’hagi dedicat més a apagar incendis provocats per ell mateix que a governar”.

Dificultats per accedir a la informació sobre SPAI

El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va denunciar les dificultats per poder accedir a la informació relativa a l’adjudicació directa de treballs informàtics a l’empresa SPAI, vinculada familiarment a Antoni Martí, que el mateix cap de Govern va trametre al Consell General perquè els parlamentaris la poguessin consultar.

Naudi, que va posar en dubte la voluntat real de transparència de l’executiu, es va queixar que més enllà de consultar-la no es pugui extreure aquesta informació, “densa i que requereix d’una certa  anàlisi”, que no es puguin  fer fotocòpies i que s’hagi de consultar, fins i tot, “sota la mirada d’un vigilant”.