Socialdemocràcia i Progrés considera que les mesures per fer front a la problemàtica de l’habitatge anunciades la setmana passada pel ministre Xavier Espot durant el debat del pressupost per al 2018 “no deixen de ser anuncis de cara a la galeria, però sense cap mena d’efectivitat”.
Així ho van assegurar ahir el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van mostrar la seva “sorpresa” pel fet que el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, posés damunt la taula unes mesures “molt similars” a les plantejades per SDP dos dies abans i ho fes en un debat del pressupost, quan precisament als comptes públics no hi preveuen cap partida ni tenen en compte l’impacte d’aquestes mesures.
D’aquesta manera, Miralles i Naudi, que van reiterar les crítiques al pressupost de l’executiu de DA i van assegurar que “no és el que el país necessita” i que “no té ambició ni cap element per dinamitzar l’economia”, van criticar que es tracti d’accions que impliquin canvis legislatius i que, per tant, no tindran cap efecte de forma immediata.
Així mateix, i malgrat compartir que els incentius fiscals podrien ajudar a ampliar l’oferta de pisos de lloguer al mercat, van posar en dubte la proposta de crear una taxa per gravar els pisos buits, ja que “podria tenir una efecte contraproduent i reduir encara més l’oferta d’habitatges”.
A més, el conseller general i el secretari d’organització d’SDP, que van recordar que el pla Renova d’ajudes a la rehabilitació d’edificis ja es va posar en marxa en l’època del Govern de Jaume Bartumeu, consideren dificultós crear aquesta taxa quan ni tan sols es coneix quants pisos buits hi pot haver, ja que no hi ha cap registre de propietat ni tampoc dades estadístiques referents al parc immobiliari.
D’altra banda, Naudi i Miralles van mostrar la preocupació per la “situació gravíssima” en què es troben les persones que es van contractar, i també les que no, a través del concurs per consolidar una vintena de places de docents eventuals que va fer el Govern el 2016 i que ara ha estat anul·lat per una sentència del Tribunal Superior.
Per SDP, aquest fet serveix per “constatar una vegada més que el Govern no fa les coses bé” i que “fa els edictes malament” o “posteriorment els incompleixi”, ja que no és la primera vegada que un concurs “acaba judicialitzat”.
Precedent “perillós” amb la plataforma
El conseller general de SDP, Víctor Naudi, considera que amb la sentència de primera instància en què s’avala la declaració de projecte d’interès nacional de la plataforma esquiable de Soldeu s’estableix “un precedent perillós”. I és que per Naudi, que va incidir en el fet que “curiosament” la sentència recull tota l’argumentació del Govern, la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme ja estableix “de manera molt clara” les condicions i quins projectes poden ser declarats d’interès nacional, tot i que a la vista del pronunciament de la Batllia sembla que hi ha un criteri “més subjectiu”.
En aquest sentit, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, que va remarcar que “totes les sentències s’han de respectar” malgrat que “això no vol dir que s’hagin de compartir”, considera que la sentència “bandeja la legislació que hi ha”, ja que “fa una interpretació de la llei que no es correspon amb el seu esperit”.