SDP reclama a Martí que torni a plantejar la reforma competencial

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 21 de Març de 2018

Després d’haver pogut analitzar més detalladament les sentències del Tribunal Constitucional amb relació a la Llei qualificada de delimitació de competències i a la Llei qualificada de transferències als comuns, Socialdemocràcia i Progrés va reclamar ahir al cap de Govern, Antoni Martí, que torni a plantejar tota la reforma competencial.

Així ho van exposar ahir el conseller general de SDP, Víctor Naudi, i el secretari d’organització de la formació, Joan Marc Miralles, que van considerar “satisfactori” el pronunciament de l’alt tribunal en el sentit que “ens dona la raó en allò que havíem expressat i perquè clarifica dubtes”. A més, van considerar que la sentència és a la vegada “una plantofada al cap de Govern després que s’hagués passat mesos afirmant que al seu entendre les lleis eren constitucionals”.

Naudi va admetre, com havia manifestat Martí, que els punts declarats no conformes a la Carta Magna –els indicadors variables per al repartiment de les transferències que es fixaven en la nova llei, com són els treballs del cadastre, la separativa d’aigües i les inversions sostenibles– representen “una part petita del contingut”, tot i que va advertir que es tracta de “contingut essencial de la llei”, motiu pel qual considera que la “fan de difícil aplicació”.

Per això, i perquè la sentència del TC “fa referència diverses vegades al consens”, SDP és partidària de replantejar la reforma i de buscar un major consens, “contràriament al que diu el cap de Govern, que són reformes mínimes que es poden resoldre fàcilment buscant els suports per modificar una llei qualificada”.

Pel que fa a la Llei qualificada de delimitació de competències, que sí que s’adiu a les disposicions de la Carta Magna, Naudi i Miralles, que van “felicitar el Comú de Sant Julià per haver posar els interessos de defensa de la parròquia i del país per davant dels de partit”, es van mostrar també satisfets perquè la sentència del Constitucional “acota molt més el tema de les cessions de terreny al Govern, i deixa clar que han de ser sempre per a interès públic”, a la vegada que “limita la utilització que es pot fer d’aquesta fórmula de les cessions, que ha de ser puntual i justificada i mai podrà ser generalitzada”.

D’altra banda, amb relació a les mobilitzacions dels treballadors de l’Administració general en protesta per la reforma de la Llei de la funció pública, Naudi i Miralles van remarcar que es tracta del “resultat de la tossuderia i la mala manera de fer del Govern de DA, que, una vegada més, ha volgut fer passar una llei sense consens. Per això, van demanar a l’executiu que aturi el projecte de llei i que s’assegui a una taula amb els representants sindicals i també la resta de forces polítiques per cercar el consens.

Enuig perquè DA està portant el país a una situació límit

Naudi i Miralles van considerar “preocupant” la visita de divendres passat del ministre d’Acció i Comptes Públics de França, Gérald Darmanin, ja que al seu entendre és una “prova inequívoca” que alguna cosa no s’ha fet bé.

En aquest sentit, i a l’espera de les explicacions que es va comprometre a donar el cap de Govern, van aprofitar aquesta visita per tractar la qüestió del contraban de tabac per insistir en les “males maneres de fer de DA” i per mostrar el seu “enuig” perquè “el Govern de DA està portant el país a una situació límit”.

I com a exemples, la reforma de les transferències als comuns, de la funció pública o la sanitària, que “ni s’ha abordat”, va concloure Naudi.