El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, ha presentat fins a onze esmenes al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei de modificació de la Llei qualificada d’immigració, entre les quals n’hi ha una per elevar el topall d’edat per als joves que es vulguin desplaçar al país en el marc d’un viatge formatiu.
Concretament, Naudi proposa passar dels 25 anys que preveu el projecte de llei als 28, tres anys que considera necessaris, ja que “la durada d’alguns estudis de grau superior fa que se superi l’edat dels 25 anys abans d’obtenir la titulació final”, una circumstància que també “sol succeir a aquells joves que cursen més d’un grau superior”.
Així mateix, en una altra esmena, el parlamentari de SDP planteja també incrementar en quatre hores el còmput setmanal màxim treballat per passar de 16 a 20, un canvi que correspondria a mitja jornada durant cinc dies a la setmana. Naudi considera que aquest increment permetria que l’estudiant pogués “sufragar més còmodament una part de les despeses de la seva estada al país”.
D’altra banda, en les esmenes deu i onze, SDP planteja “reduir sensiblement” la quota per a les obtencions de les autoritzacions temporals per a joves amb opció de treball i de residència per ingrés en centres geriàtrics privats o per ingrés en centres de cures mèdiques o terapèutiques privats, que passarien, en ambdós casos, dels 190,96 euros que preveu el text inicial a 22,61 euros.
En el cas dels joves, Naudi argumenta la proposta en el fet que generalment es tracta d’estudiants i que, per tant, no tenen una situació econòmica excessivament bona i que, a més a més, es tracta d’uns tràmits que seran de durada curta. Pel que fa a les autoritzacions per ingrés, el parlamentari de SDP considera que la quota ha de ser “la mínima possible”, ja que es tracta de casos “que difícilment tindran alternatives.
La resta d’esmenes presentades al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei de modificació de la Llei qualificada d’immigració fan referència a qüestions de caràcter més tècnic com, per exemple, les proposades perquè, en lloc d’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), s’usi ja la denominació d’Institut Nacional Andorrà d’Assegurances i Finances (INAAF) en previsió de les disposicions de la nova llei d’aquest organisme, pendent encara d’aprovació.