El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va descartar formar part del pacte de PS i L’A per a les llistes territorials de les pròximes eleccions generals. Bartumeu va acusar les dues formacions de no tenir un “programa conjunt” i que s’havia fet “en base a cadires”. Per aquest motiu va reiterar que “no estem acostumats a fer política així ni volem fer-la, per tant no hi serem”.
Bartumeu va recordar que la idea original que ell va presentar a les dues formacions el setembre passat “era una proposta per articular un programa comú que donés aire a unes candidatures transversals a les parròquies. Buscàvem un programa conjunt, sense noms, sense a prioris i sense imposar res ni ningú”.
L’excap de Govern va “lamentar” que el pacte s’hagi fet “a base de cadires, amb candidatures excloents, sense programa i, des d’aquest punt de vista i amb el màxim respecte per a les dues formacions, té pinta de començar sense gaire coherència política”.
Respecte a la possibilitat de formar llistes pròpies a les territorials, Bartumeu va respondre que encara hi ha temps per decidir si ho fan o no. “Quan el senyor que té el control del calendari ens digui quina hora és, ja ho direm”, i va afegir que “nosaltres anem al nostre ritme, no tenim pressa i quan es fixi el calendari, ja tindrem el programa definit”.
Finalment, també es va referir a la possibilitat que ell encapçali la llista territorial d’SDP a Andorra la Vella. Bartumeu va recordar que “la gent cada vegada m’ho demana més, i encara no hem decidit res, però no és cap secret que a mi m’hauria agradat ser cònsol, per això m’hi vaig presentar dues vegades, però ara no hi ha eleccions comunals”, es va lamentar.
El desig que va expressar el conseller de Cultura de Sant Julià de Lòria, Josep Roig, que Laurèdia en Comú pugui formar una llista territorial té tot el suport de Bartumeu. “Comparteixo el que diu sobre aquesta eventual candidatura perquè explica els avantatges de posar-se d’acord en projectes i no sobre persones”.
En aquest sentit, va afegir que “SDP no descarta formar una candidatura pròpia, però tot depèn que passi amb LeC. Primer cal veure com evoluciona per decidir quin és el millor escenari possible”. Per la seva part, el secretari general de DA, Esteve Vidal, es va mostrar obert a escoltar aquesta proposta, malgrat que la desconeixia del tot. “No sé en quin context s’ha fet i tampoc com la voldrien fer, però si volen parlar amb nosaltres, mirarem què es pot fer.”
El president del partit es va mostrar “atabalat” pels efectes que pot tenir en el marc fiscal la davallada d’ingressos públics, ja que “hem de fer un marc que pugui ser acceptat, amb un topall, i després hem de treballar en com generar una riquesa econòmica suficient com perquè la gent i els empresaris els puguin pagar.”
Sobre les polítiques que cal seguir, Bartumenu va destacar que és el moment d’ajudar la gent. “Hem de tenir la valentia de dir que cal fer reformes, en cotitzacions o en els reemborsaments, però s’han de fer per ajudar els que més ho necessiten.”
D’altra banda, el conseller general Víctor Naudi va lamentar que l’executiu estigui presentant lleis amb “articulats minsos que no toquen totes les problemàtiques”, i que hagin deixat de banda, l’acord monetari i la llei òmnibus “per fomentar l’habitatge”.