Borrell avisa que “no pot haver-hi discriminació” en protecció social

Autor: M. S.
Font: BONDIA
Publicat el: 4 d'Octubre de 2018

Espanya té “la voluntat de cooperar” perquè l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea “es faci de pressa, aviat i es faci bé” però, naturalment, també amb la voluntat que aquesta associació “inclogui la protecció social als treballadors espanyols en peu d’igualtat amb el que passa a Europa”.

Així de contundent i clar es va expressar ahir el ministre d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d’Espanya, Josep Borrell, en acabar la reunió de treball que va mantenir amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en relació a la qüestió del subsidi d’atur dels treballadors que tornin al seu país d’origen.

Borrell, que no va voler parlar de pressions, sí va recordar que “estem en una negociació d’associació i la ministra sap perfectament quines són les regles de joc de la UE i dels països que s’hi associen”, entre els quals hi ha el tema de la protecció de l’atur. “Crec que estem tots dos d’acord –refereint-se a Ubach– que aquest és un tema que ha de formar part de l’acord d’associació”, va continuar el ministre, que va insistir en què es tracta “d’un principi que està assolit” i que “els treballadors a la UE tenen un règim de protecció social que no pot ser discriminatori”.

En aquest sentit, Borrell, que va remarcar que “si un país s’associa a la UE ho fa amb totes les conseqüències” tot i afirmar que no pensa “que això sigui un problema”, va admetre que caldrà veure com es concreta aquest principi, si bé va reiterar que “la posició espanyola és molt clara, i penso que l’andorrana també: no hi pot haver discriminació des del punt de vista de la protecció social”.

Respecte a aquesta qüestió de l’atur als retornats, Ubach, que va confirmar que l’annex 6 sobre qüestions de seguretat social “està sobre la taula, igual com els altres 24 annexos que formen part de l’acord d’associació”, va admetre que “forma part de la legislació europea que nosaltres hem d’examinar a nivell tècnic”. Així mateix, la ministra va negar que Espanya fos cap fre per a l’acord d’associació sinó tot el contrari, “hi ha una bona col·laboració i estem en un moment clau en què cal que treballem conjuntament per tirar endavant l’acord d’associació”.

Aeroport a la primavera
En la trobada, es va abordar també el tema de l’aeroport Andorra-Seu d’Urgell, una qüestió “en vies de solució” per Ubach i que “estarà resolta a la primavera”, segons Borrell. El ministre va destacar que “cal veure el cost” que pot suposar per Espanya el tema del control dels vols de fora l’espai Schengen ja que “cal desplegar policia i guàrdia civil”.

En aquesta línia, Borrell va lligar aquesta qüestió al tràfic aeri que acabi tenint l’aeroport que permetrà determinar si “són destacaments permanents o transitoris que es mouen quan hi ha l’arribada d’un avió”.

Reunió Sánchez-Martí
El titular d’Exteriors espanyol, que durant la jornada es va reunir també amb el cap de Govern i va visitar Casa de la Vall on es va reunir amb els síndics, va avançar també que “ben aviat” hi haurà una reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i Antoni Martí, una trobada però que haurà de ser a Madrid ja que l’agenda internacional de Sánchez “està molt plena a l’octubre i el novembre”.

Cimera Iberoamericana
La visita de Borrell, “un honor i un privilegi”, com va dir Ubach en un any “particular” ja que coincideixen els 25 anys de la Constitució, els 25 de l’establiment de relacions diplomàtiques amb Espanya i els 25 de la creació del ministeri d’Afers Exteriors, va servir també per refermar el suport del país veí de cara a l’organització per part d’Andorra de la

Cimera Iberoamericana del 2020, encàrrarec que s’oficialitzarà en la cimera de Guatemala del novembre vinent.

En la reunió, segons va explicar Ubach, es va poder constatar també que les relacions entre ambdós Estats “són estretes i intenses”, com ho prova el fet que s’han signat fins a 24 convenis bilaterals en aquests 25 anys de relacions diplomàtiques. Una xifra que es podria ampliar ben aviat ja que, segons va detallar Borrell, els convenis que s’estan negociant –trasllat de presos malalts, cooperació en protecció civil i en relació a la Unesco, entre d’altres– “van per bon camí i es podrien signar aviat”.