SDP es desmarca de la tramitació conjunta del reglament del Consell

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 28 de Novembre de 2018

Per Progressistes-SDP, la modificació del reglament del Consell General impulsada pel síndic oblida els aspectes “més delicats” o “de més transcendència”,  i a més limita l’accés dels parlamentaris a la informació. Així ho va indicar el conseller general de la formació, Víctor Naudi, que va anunciar que no donarà suport a la iniciativa conjunta de tramitar el text.

Això també ho fa “per coherència” amb la presentació dilluns del recurs de l’oposició contra l’acord de declarar urgents 13 lleis que es troben en període d’esmenes, perquè “el reglament no té en compte aquesta qüestió”.

Amb tot, Naudi va afirmar que sí que farà aportacions al text a través d’esmenes, si el calendari ho permet. En aquest sentit, el parlamentari d’SDP va apuntar que tot i que valora positivament que s’emprengui una modificació del reglament després de 20 anys, aquesta arriba “tard i malament”.

Així, va denunciar que “es tanca una reforma precipitada i en fals”. Quant a l’accés a la informació, va declarar que es produeix un “retrocés” respecte del reglament vigent i s’afavoreix l’obscurantisme. Com a exemples d’aquest fet va citar la introducció del secret i la informació reservada sense tenir una llei que ho ampari.

Això farà que es pugui refusar donar informació als consellers generals al·legant aquests motius o bé demanar-los que es desplacin al Govern per consultar-la, un aspecte que suposa “una limitació dels drets”. Naudi també lamenta que no s’hagin recollit mesures per resoldre situacions com les viscudes en el passat, quan es va patir “l’obstrucció d’algun organisme”, com la Uifand o l’INAF, a l’hora d’aportar certa informació confidencial.

A més va explicar que es perd l’oportunitat de definir “si és possible i amb quines condicions” convocar persones de l’àmbit privat davant del Consell General i s’estableix que no es podrà requerir la compareixença si el cas està judicialitzat,  fet que “va en contra de la transparència”, va remarcar.

El conseller progressista va celebrar, però, alguns canvis, com ara l’avenç en la transparència dels comptes, ja que les assignacions als grups parlamentaris s’hauran de presentar anualment i no al final de la legislatura.

També va subratllar que  el nou reglament especifica el funcionament del grup mixt, fet que dona resposta a aspectes polèmics que hi va haver arran de la darrera modificació de la composició del parlament. En relació a la formació d’un grup, es manté el funcionament actual.

Quant al funcionament del grup mixt, si no hi ha acord, transcorregut cert termini, Sindicatura pot decidir i el president del grup mixt s’establiria a través d’una presidència rotatòria en funció dels períodes de sessions, va explicar el conseller general.