El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va exposar ahir tota la documentació en què es va basar per afirmar que el cost d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) no baixarà de 150 milions d’euros. Una informació que procedeix del Govern i de la qual es desprèn que la quota per ingressar a l’organisme pujaria a 167 milions de dòlars. És davant d’això que va retreure al ministre de Finances, Eric Jover, que qualifiqués les afirmacions de Bartumeu d’elucubracions i va advertir-li que “el que ha de fer és trobar els papers i no desmentir el seu predecessor, Jordi Cinca”.
En concret, el líder d’SDP va aportar a la roda de premsa d’ahir tres documents. El primer, una nota relativa a la reunió amb l’FMI a Washington que va tenir lloc a inicis del mes d’octubre del 2016. L’informe, elaborat per la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals d’aleshores, Clàudia Cornella, indica que la quota que hauria de satisfer Andorra podria ser aproximadament de 2,5 cops la de San Marino, que era de 49 milions. També va mostrar un informe sobre l’FMI de l’any 2017 preparat pel Govern.
En aquest, remarca Bartumeu, es reconeix que la quota està en discussió amb l’FMI, un element que desmenteix Jover quan afirma que des d’Andorra s’ha demanat sense èxit a l’FMI el cost que hauria d’assumir. En aquest mateix document es recull que l’estimació de la quota pujaria a 167 milions de dòlars. També s’indica que un dels inconvenients de l’adhesió és que el cost de la quota es revisa a l’alça de manera regular. Això es fa cada cinc anys de forma sistemàtica, però un membre pot demanar voluntàriament la revisió.
L’últim document exposat per SDP és una acta relativa a una reunió amb l’FMI del 13 de febrer del 2018. En aquest es recull que l’FMI torna a indicar que la quota hauria d’estar en el mateix rang que les quotes dels membres existents de mida i característiques econòmiques similars. Per tant, si Andorra és més gran que San Marino també ho haurà de ser la seva aportació. El text també exposa que Andorra ha de dipositar el 75% de la quota i que en cas de problema financer es pot recuperar, una afirmació que contradiu les paraules de Jover, que va parlar del 25%.
Preguntat sobre els motius pels quals Jover hauria desmentit les xifres facilitades per SDP, Bartumeu va afirmar que “probablement perquè no s’ha llegit els papers i perquè ha rebut l’encàrrec de gestionar un ministeri que li va gran”. Al mateix temps va declarar que ell mateix estant ministre de Finances “mai hauria gosat” desmentir un adversari polític que dona una xifra “inventant-me’n una altra sense anar a mirar els papers; perquè si se’ls hagués mirat no hauria dit la xifra”, va detallar.
Amb tot va indicar que en cas que Jover tingui algun document que ell desconeix no li cauran els anells a reconèixer que l’FMI diu una altra cosa.
Per altra banda, SDP va informar que aquest dissabte 25 de gener se celebrarà una reunió del consell nacional del partit en la qual es farà una anàlisi del resultat electoral, es presentarà la tasca de les conselleres de Comú de la formació, es valorarà la situació política nacional i el posicionament sobre l’FMI.