“L’única fórmula d’acabar amb el problema de l’habitatge, ja que si només es van posant pedaços no s’acabarà mai, és amb una llei que reguli el preu de l’habitatge de lloguer”. Així ho va afirmar ahir el secretari d’organització de Progressistes-SDP, Josep Lluís Donsión, que acompanyat per la integrant de l’executiva de la formació Elisabet Zoppetti i la consellera comunal ordinenca, Cristina Montolio, van recordar que, segons la darrera enquesta del CRES, l’habitatge és el principal problema per a la població i van instar l’executiu a, en compliment de l’article 33 de la Constitució, trobar-hi una solució.
En aquesta línia, i després d’apuntar que és necessari que la ciutadania pugui percebre quines mesures s’estan treballant i acordant en la Taula d’habitatge, Zoppetti va instar l’executiu a seguir els exemples de Berlín o Dinamarca, que han congelat el preu dels lloguers per a cinc anys. “Si una ciutat com Berlín o tot un país com Dinamarca ho han fet, és perquè han cregut que era absolutament necessari”, va remarcar la integrant de l’executiva progressista, que va insistir que “si no es posa solució, no sé on podrem arribar”.
I és que Zoppetti veu indispensable una llei que fixi “un topall màxim” del preu del metre quadrat i que s’apliqui a tots els nivells, ja que si es continua com fins ara “les famílies de classe mitjana també hauran d’accedir a pisos socials”.
Precisament, respecte a aquesta darrera qüestió, Donsión va lamentar que des de l’executiu, tot i tenir-ne la competència, no s’hagi promogut habitatge social, i va recordar la proposta de la formació d’utilitzar per a aquesta finalitat el terreny de la Borda de Sales a Santa Coloma.
D’altra banda, Montolio va abordar la problemàtica dels salaris, assegurant que amb el sou mínim “no es pot viure en condicions al país”, i va advertir de l’impacte que pot comportar per a l’economia i les empreses el fet que el país perdi competitivitat i que per primera vegada el salari mínim a Espanya sigui superior al d’Andorra.
En aquest sentit, la consellera ordinenca va advertir que això podria dificultar l’arribada de treballadors espanyols a la vegada que podria comportar que alguns dels que ja són al país es plantegessin “si val la pena ser aquí o és millor tornar a casa seva on cobrarien més i segurament el cost de l’habitatge seria també més econòmic”.
Per això, i recordant la proposta electoral de la formació, Montolio es va mostrar partidària que el salari mínim se situï en el 70% del salari mitjà.