Amb el caos en forma de col·lapses de circulació quilomètric, molta gent que ens va visitar el passat pont de la Puríssima ha marxat amb ganes de no tornar. Cues i cues i moltes hores als vehicles. No recordo un caos com aquest mai a Andorra. L’accés de les ambulàncies a l’hospital per carrer Bisbe Príncep Iglesias totalment embotellat el dia 6, del migdia al vespre, pel coll d’ampolla de la sortida vers Fiter Rossell a Escaldes.
El transport públic amb una manca total de coordinació amb el Govern (Mobilitat), ha fet que la gent s’ha enfadat. Alguns fins i tot es van atrinxerar front dels autobusos per denunciar el maltractament. La gent com a sardines dins dels autobusos. Allí era impossible respectar distàncies. I també ho era a les parades de bus perquè molt gent es quedava a terra per manca de busos.
Però el responsable de Mobilitat, entrevistat als matins de Ràdio Nacional el divendres 10 de desembre, va declarar que «poca cosa es podia fer», i es va quedar tan ample.
Hem tingut els carrers plens de gent però la majoria dels visitants desconeixien la normativa del país en relació a l’ús obligat de mascareta. També hem vist famílies que s’han quedat sense dinar ni sopar per desconèixer la normativa del país en relació a la restauració. Hi ha hagut, dissortadament, baralles als aparcaments per la manca de places. A cops de puny al Pas de la Casa i batusses vàries. Un país de pandereta he sentit a dir per turistes.
Tant els nostres visitants, que ajuden a redreçar l’economia, com la ciutadania andorrana ens mereixem respecte. Si al Govern no saben organitzar i comunicar bé potser és moment de fer alguna reflexió i deixar de enganyar-nos a tots.
Reconeguem-ho, sincerament, s’ha fet molt malament aquest pont. La gent que ens ve a visitar no es pot sentir tan maltractada amb unes pèssimes condicions de mobilitat.
És inadmissible que dies abans del pont de la Puríssima s’apliquin al país noves mesures per evitar que creixi el nombre de contagiats per la Covid i no es planifiqui una campanya de comunicació potent perquè la gent que ens visita estigui informada. Dissortadament augmenten els casos declarats. I això de qui és responsabilitat?
No hem après res. I sembla ser que no hi ha intenció de voler fer les coses bé. Ja és moment de ser del tot responsables. És un despropòsit passar la feina de control només a les perruqueries i al sector de l’hostaleria.
Cal de manera immediata fer campanyes fora del país perquè els que vinguin coneguin la nostra normativa. S’ha trobat a faltar al carrer informació de l’ús obligat de la mascareta. No es veu que es respectin les distàncies enlloc, els peus de pistes han estat un desgavell total, sense mascaretes ni distàncies, fent cues i ben amuntegats. Respectar el gest de desinfectar-nos les mans quan entrem als establiments ho fem ben poca gent.
Molts Consells de Ministres per acordar l’aplicació de més restriccions i moltes rodes de premsa on ens diuen que hem de creure, per la salut de tots. Però per aquí, s’ha vist ara, no anem bé. No correspon a la ciutadania fer de policia de balcó amb els turistes. El Govern té la responsabilitat d’informar i comunicar. Ho ha de fer, però no ho fa.
Què passarà, doncs, per Cap d’Any i Reis?