El consell nacional de Progressistes ha decidit convocar aquest dissabte per al 18 de juny una assemblea general que haurà de començar a dibuixar la participació electoral d’SDP en la propera contesa, la que haurà de renovar el Consell General. “El país necessita una alternativa, però ara mateix no hi és. I construir una alternativa no és una cosa de sis mesos”, ha recordat Bartumeu en conversa amb l’Altaveu, que ha reconegut que si bé la voluntat de Progressistes seria participar d’“un projecte transversal”, hi ha molts dubtes sobre el fet que “actualment hi hagi el caliu necessari al país per impulsar una proposta progressista”.
La direcció de la formació, que s’ha reunit aquest matí per repassar diverses qüestions relacionades amb l’activitat que mantenen els seus membres a tots nivells, no obvia, evidentment, que forma part de les majories comunals d’Andorra la Vella o d’Ordino, on formen coalició amb demòcrates i liberals, amb els quals topen clarament en matèria de política estatal tal i com les manifestacions de Bartumeu a l’inici de la trobada del consell nacional han evidenciat.
El president de Progressistes ha fet una extensa i profunda reflexió. Entre altres coses per afirmar davant el consell nacional que “darrera de les paraules i les declaracions contradictòries” del Govern i els seus socis, “la realitat que les andorranes i els andorrans veuen, i que els afecta profundament, és la de l’augment de les injustícies”. En aquest sentit ha criticat la malfiança de l’executiu en el sector públic, la confiança que deposita en assessors externs o la concentració absoluta de poder que està fent, i que ha portat Bartumeu a afirmar que “els primers anys del Govern Espot ens han fet veure una actuació liberal, tecnòcrata i vertical”.
Davant d’això “el país necessita una alternativa a aquesta majoria. Un dia hi serà, a ben segur, però avui no hi és” i dubta que hi pugui ser en breu tot i que es pretén “una alternativa que no ha de ser una revenja sinó una exigència: la justícia”. Jaume Bartumeu ha repassat també el que considera una complicada situació econòmica de les arques estatals i ha lamentat, en relació amb la Unió Europea, que “la negociació està empantanegada. Moltes fotocòpies i cap document. Moltes notes de premsa del secretari d’Estat però cap nota de premsa de la Comissió Europea”.
UCRAÏNA, JOCS I AVORTAMENT
El president de Progressistes-SDP també ha llançat dos dards enverinats en relació amb la invasió a Ucraïna i la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern per al 2030. De la primera ha lamentat que el cap de Govern, Xavier Espot, no hagi fet cap consulta amb els seus predecessors en relació amb els bloquejos a actius russos. Respecte de les olimpíades hivernals ha lamentat el “trist espectacle” que a parer seu suposa que el Govern s’hagi rebaixat davant la Generalitat a tenir “un paper subaltern” en una eventual candidatura. “Faria més bé el Govern en esmerçar tots els esforços per aconseguir fer prosperar la candidatura andorrana pel Campionat del Món d’esquí, després de l’èxit de la Copa d’Europa la passada setmana”, ha remarcat.
En el seu discurs, que juntament amb les intervencions de les conselleres comunals Meritxell Pujol i Cristina Montolio han centrat gran part del consell nacional de la formació, Bartumeu també ha deixat constància del menysteniment al qual considera que el Govern sotmet als comuns, que, per exemple, han decidit portar a la Justícia l’executiu per les diferències respecte les transferències que creuen que haurien d’haver rebut; o la “deslegitimació del Consell General” per diferents actuacions que ha exemplificat, per posar un cas, amb els reiterats incompliments per part del ministre de Finances, Eric Jover, dels mandats del Tribunal de Comptes en relació amb documentació que hauria de lliurar l’AREB i no ho fa.
Bartumeu també ha dedicat una part de la seva exposició a recordar que “els progressistes hem defensat i defensem la despenalització de la interrupció voluntària de l’embaràs” i a explicar que “fa uns mesos que el cap de Govern ha iniciat una mena de joc dels disbarats en relació amb aquesta qüestió”, recordant la polèmica de l’informe jurídic. Ara l’encomano, ara faig veure que no el vaig encomanar. El president d’SDP ha repassat diverses actuacions tant dels Coprínceps -mitrat i francès- com de la Santa Seu. O dels propis poders polítics elegibles. “El Govern i la majoria del Consell General tenen una posició més conservadora que el Vaticà”, ha advertit abans de significar amb certa ironia: “Si badem gaire l’Església catòlica evolucionarà més positivament que el Govern i el Consell General.”