“Això no va de dretes ni d’esquerres; va de rics i dels que haurem de marxar del país. És l’hora del Canvi de la majoria”. Així tancava el seu discurs Pere Baró, quart a la llista Nacional de l’aliança socialdemòcrata. Un discurs que s’apropava més al to de míting amb ganes de motivar els seguidors que no pas a les explicacions detallades sobre punts del programa electoral que s’han vist en moltes altres ocasions. Els punts forts han consistit a criticar que les polítiques de la majoria han servit per trobar solucions només per una minoria i que provocaran que els joves hagin de marxar, a la Seu d’Urgell per exemple, perquè “el model de DA ens farà fora”.
Baró, que s’ha centrat en l’habitatge, ha assegurat que solucions n’hi ha i que països del nostre entorn ho han demostrat, com ara Portugal. Ha reclamat que per començar cal dotar el mercat immobiliari de dades i transparència. Arribats a aquest punt ha reconegut, sorneguerament “l’exitazo del registre de la propietat de Demòcrates on es van inscriure 17 pisos”. Després de fer aquesta afirmació la ‘claca’ ha tornat a aplaudir amb ganes.
En la primera reunió de poble de la socialdemocràcia hi han intervingut també de la llista nacional Laia Moliné, que ha parlat de la necessitat de preservar el país i no explotar-lo al límit, i Judit Salzar que s’ha centrat en les polítiques transversals que calen per millor el poder adquisitiu de la població. Salazar també ha introduït un tema espinós: la fiscalitat. Ha fet referència a una pregunta que sovint ha escoltat al Consell, diu, quan des del PS es feien propostes per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes: “Com ho pensen pagar tot això?”. A la qual cosa ella mateixa s’ha respost: “Amb un sistema eficient d’impostos! Qui més té, que més pagui d’una vegada”. I altra vegada aplaudiments d’aprovació. Ha afegit que cal acabar amb la “sonsònia que no hi ha diners” perquè, assegura, “que per depèn què, sí que n’hi ha”.
I així ha acabat un acte, que una hora abans havia començat amb la intervenció dels candidats de la parròquia de la Massana, Francesc Lizama i Michel Moliné, perquè no oblidem, que aquest acte es feia per presentar les propostes més de territori i així ha estat. Per començar, el desviament de la Massana recuperant el projecte inicial del 2003 amb algunes adaptacions que ja s’havia pressupostat durant el govern socialdemòcrata del 2009. L’altra gran cavall de batalla serà revisar de dalt a baix el projecte de l’Heliport, que no el volen a la Caubella, i retornar-lo a la primera localització que s’havia pensat: a la Borda Vidal, al costat de la frontera amb Espanya. I encara un tercer punt: recuperar el projecte d’Arxiu Nacional per a la parròquia i sobretot allunyar-lo del Rosaleda i la proximitat al riu.
En definitiva un primer míting, per trencar el gel i que no ha pogut comptar amb el candidat a cap de Govern, Pere López, perquè l’acte ha coincidit amb el debat organitzat per la CEA. Això sí, ha deixat gravat un missatge per a tots els assistents.