El president del partit, Josep Roig, i la integrant de la comissió política nacional (CPN) de la formació i número 2 de la candidatura territorial socialdemòcrata a Andorra la Vella en les passades eleccions, Marian Sanchiz, han comparegut aquest migdia a la seu progressista per fer la seva aportació davant un “problema gravíssim” i, alhora, “complex” que, en paraules de Sanchiz, “mereix que tots els actors, siguin d’on siguin, ens posem d’acord per poder pal·liar o per poder fer-hi front” perquè “cal alleujar la situació actual de moltes famílies”.
Per això, i davant el temor “de molta gent que es veu abocada a haver d’abandonar casa seva, que s’hi veu a venir” si finalment es deixen sense efecte les pròrrogues forçoses dels contractes que s’han anat dictant els darrers anys i que el Raonador del Ciutadà encara considera adients, els dos dirigents progressistes han assegurat que el primer que cal fer és “mantenir les pròrrogues l’any que ve”. I després, en el marc d’un pacte d’Estat sobre l’habitatge dissenyar una estratègia “única i global” que serveixin donar resposta “a la diversitat de problemàtiques” associades a l’habitatge.
I és que, ha lamentat Roig, fins ara “en vers l’habitatge les seves polítiques (referint-se a les de Govern) han estat reactives, no han estat proactives. I els primers vuit anys no van ser ni proactives ni reactives” perquè a parer d’SDP no ha estat fins que el problema no ha estat “gravíssim” que no s’ha començat a intervenir. I “una política reactiva et porta a actuar sense massa previsió, sense massa organització”. Roig, a més, ha criticat decisions com el programa de crèdits avalats pel Govern per a l’adquisició d’habitatge habitual, que ha estat un “exemple clar de la ineficàcia de les polítiques de DA; polítiques que podríem consider elitistes”.
CONTEXTUALITZACIÓ
Ha estat el president progressista el qui ha fet una mica d’introducció contextualitzadora abans d’establir les reivindicacions d’SDP. Així, Roig ha repassat el neguit que comporta el tema de l’habitatge en les enquestes de l’antic CRES o les peticions que s’han anat fent des de Càritas, des de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) o des de la patronal. Fins i tot ha recordat que Catalunya ha acordat mesures per limitar el preu dels lloguers en 150 ciutats diferents, entre les quals la Seu d’Urgell.
Posteriorment el president de Progressistes ha lamentat la “ineficàcia” del programa de crèdits avalats i ha “aplaudit” la decisió d’adquirir habitatges per reformar-los i destinar-los al lloguer a preus assequibles. Ara bé, tot i considerar que “la mesura és necessària”, ha assegurat que “arriba tard, dona solució a mitjà termini i amb la inflació i encariment de materials és molt costosa”.
Els dos dirigents d’SDP, que han reconegut que el “problema és gravíssim” i que “és el peix que es mossega la cua no només a Andorra sinó a d’altres països”, han assegurat estar en línia amb el PS, que dirigeix en certa forma les directrius del grup parlamentari que també els representa. Sanchiz ha destacat el fet que “una mesura aïllada” no funciona encara que entén que l’executiu adopti decisions urgents perquè “la gent no se senti abandonada”. Alhora, però, ha destacat que s’està davant d’una “crisi que mereix que tots els actors, siguin d’on siguin, ens posem d’acord per poder pal·liar o per poder fer front al problema de l’habitatge”.
D’aquí que es reclami un pacte d’Estat igual com hi pot ser sobre Europa o sobre la sanitat o la sostenibilitat de les pensions. És un problema, ha destacat la dirigent progressista, que “cal abordar-lo des de totes les mirades i perspectives” però partint d’uns eixos que caldria que passessin, d’entrada, per regular el preu del lloguer. “L’Estat ha de regular el que la ciutadania necessita”, ha afirmat Marian Sanchez, que ha indicat que “ens regulen les lleis, es regulen els preus del tabac, de l’alcohol i ningú no es queixa, doncs això ha de ser igual”.
Calen, ha insistit Sanchiz, topalls i preus de referència. I sancions per a qui no arribi o per a qui es passi de llarg. La dirigent progressista també ha reclamat un “parc immobiliari de lloguer a preu assequible” que necessita la creació d’un “registre de la propietat. Això està a tots els països democràtics del món, aquest registre no existeix i es fa tot el possible perquè no existeixi” a Andorra, ha lamentat Marian Sanchiz, que també ha defensat la necessitat d’ajuts quan escaigui, també per reformar edificis fora de normativa.
Dues mesures més, encara, dins d’aquests eixos que SDP consideren essencial. Així, creuen els progressistes que caldria modificar puntualment la llei d’urbanisme perquè la cessió econòmica pugui ser equivalent a zero “pels qui facin habitatge a preu assequible” i se sigui més estricte amb l’impost sobre els pisos buits, la recaptació de la qual s’ha de destinar a polítiques en matèria d’habitatge. Finalment, s’ha reclamat “adoptar mesures sobre el creixement urbanístic i fer front al creixement desmesurat i insostenible”.