L’impost sobre el valor afegit

Autor: Pere López
Font: El Periòdic
Publicat el: 17 d'Abril de 2009

La fiscalitat indirecta és una qüestió essencial per a un país comercial i turístic com el nostre i té gran incidència sobre el poder adquisitiu dels ciutadans que hi vivim. Els socialdemòcrates proposem, en el camp de la imposició indirecta, una opció sòlida com és l’IVA que, plantejat com ho fem, aporta molts avantatges a empresaris i professionals i també a tots els ciutadans i ciutadanes que viuen a Andorra.

D’entrada un únic impost substituirà tot el desgavell d’impostos indirectes que hi ha ara (ISI, IAC, IPI, afegits a l’IMI, les taxes al consum, la taxa fluctuant, els cànons de STA, Feda i mútues). L’impost sobre el valor afegit tindrà un únic tipus general, als efectes d’assolir l’objectiu d’una gestió senzilla, fàcil, clara i transparent contràriament al que succeeix ara amb una multiplicitat d’impostos, tipus, declaracions, gestions. El tipus general, que hem fixat, el 5,5%, se situa molt per sota del que tenen els nostres veïns (Espanya, 16%; França, 19,6%; Portugal, 20%). Contràriament al que alguns volen fer creure, aquesta proposta suposarà (comparat amb el model actual) un important guany de competitivitat per a les empreses i una millora del poder adquisitiu per a les famílies.

El nostre model d’IVA es diferencia essencialment de la imposició indirecta actual en que tots els impostos indirectes (els 7 o 8 que hi ha) no s’acumulen en cascada, sinó que únicament s’ha de pagar a l’Estat la diferència entre l’impost cobrat i l’impost pagat. Així, per exemple, l’estalvi que suposa en el comerç el model d’IVA respecte a l’actual és el 60% en el supòsit d’un marge comercial del 30% i del 40% amb un marge comercial del 50%.

A més, el número d’intermediaris no incideix en l’increment de la pressió fiscal (preu) tal com passa amb l’ISI (per la repercussió en cascada), sinó únicament la diferència entre el primer preu i el preu final. Per tant, l’estalvi fiscal global és encara superior quan augmenta el número de transaccions.

En termes comparatius (i amb les diferències existents entre sectors) es podria dir que un IVA al 5,5% es comporta globalment com un ISI al 2,5%. Per tant, estem reduint de forma important la imposició indirecta, cosa que incideix molt positivament en els sectors comercials i turístics, però també en el preu de tots els béns i serveis que consumim diàriament. Atès que l’IVA grava el valor afegit pel proveïdor en cada fase, no hi haurà sectors beneficiats ni perjudicats, tal com succeeix ara amb els tipus fixes sobre el preu de cost establerts per l’IMI.

Tampoc no es podran produir beneficis fiscals com els que algunes empreses han obtingut des de l’aplicació de l’ISI i que han suposat, per al gruix dels ciutadans, un augment dels preus sense generar més recursos per a l’Estat. Des de la perspectiva empresarial, el canvi del model actual a l’IVA suposa avantatges econòmics i financers molt importants.

Per exemple, l’IMI es paga a l’entrada de la mercaderia a Andorra i l’IVA es pagarà quan es vengui el bé o es facturi el subministrament. L’IMI i l’IAC es paguen sobre el preu de cost independentment del preu de venda; en canvi, l’IVA té en compte el valor afegit entre el cost i el preu de venda, de manera que si el producte es ven en rebaixes o amb un descompte, es paga menys IVA. I si el producte no es ven, no es paga IVA, a diferència del model actual.
Així doncs, el guany de competitivitat que produeix l’IVA a tots els sectors econòmics, però de manera més important al comerç i als serveis turístics, serà un element essencial de la reactivació i futur creixement econòmic d’Andorra.

Quant a la gestió duanera, cal dir que l’IVA suposa una important reducció de tràmits duaners ja que només es controlaran determinades mercaderies, i més acuradament, aquelles que romanguin gravades pels impostos especials. Les operacions de devolució d’IVA a viatgers seran pràcticament inexistents com sigui que el turista el viatger només la podrà fer efectiva si retorna a una destinació on no hi ha l’IVA o bé en la qual el tipus impositiu sigui inferior. I ho podrà fer només si l’establiment comercial en el qual hagi adquirit la mercaderia està adherit a un sistema internacional de retorn tipus TAX-FREE. Avui en dia més de 150 països al món tenen l’IVA com a impost sobre el consum i entre ells tots els països membres de la Unió Europea (UE), els de l’espai econòmic europeu (EEE), les repúbliques exsoviètiques i bàltiques amb tipus impositius que se situen entre el 15% i el 20%.

A més, cada Estat fixa lliurement l’import mínim (franquícia) per a devolucions a viatgers d’altres destinacions. En el cas d’Andorra, aquella franquícia quedaria pràcticament limitada als viatgers provinents dels EUA.

La implantació de l’IVA suposarà també la supressió del cànon sobre el subministrament elèctric i els serveis de telecomunicacions, avui fixats en el 10%, cosa que suposarà un estalvi d’almenys el 4,5% de les factures de STA i Feda. En el cas de les empreses i professionals, al computar l’IVA d’aquests serveis en el còmput general d’IVA, l’estalvi pot ser superior en períodes de disminució de vendes o de marges. Empreses i famílies deixaran de pagar almenys sis milions d’euros amb aquesta modificació. Sis milions d’euros d’estalvi directe per a empreses i famílies que es podran esmerçar en el consum de béns i serveis amb la consegüent reactivació econòmica.

L’IVA és l’única opció sòlida i d’èxit en el camp de la imposició indirecta. Establert en el 5,5%, que proposem els socialdemòcrates, representa una forta aposta per millorar la competitivitat de les empreses i el poder adquisitiu de les famílies el que, òbviament, obliga a implantar aquesta modificació de manera paral.lela a la imposició directa sobre beneficis per equilibrar, segons les simulacions efectuades, la pèrdua de recaptació en el camp indirecte.

Els socialdemòcrates i l’Alternativa sabem on anem. Hem treballat i avaluat les nostres propostes i toquem de peus a terra.

pdf3.jpg