La CEA demana a Bartumeu incidir en el diferencial de preus

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reunir-se ahir amb alguns dels principals interlocutors del país en diferents vessants –raonador del ciutadà i Confederació Empresarial Andorrana (CEA)–, unes trobades on, a banda de la tradicional tramesa de la documentació per part del defensor ciutadà Pere Canturri, el líder socialdemòcrata va abordar les iniciatives econòmiques per sortir de l’actual crisi. En aquest sentit, el president de la CEA, Xavier Altimir, va transmetre a Bartumeu la demanda del sector empresarial –prèvia felicitació– d’una priorització màxima en el diferencial de preus.

Concretament, Altimir va detallar a la sortida de la reunió que un dels temes fonamentals de la trobada va ser l’enfoc en aquest punt, ja que els preus, segons ell, “continuen sent un atractiu” que fins i tot creix “ara més que mai”. El motiu, el factor més repetit durant els últims mesos, la crisi econòmica internacional. Això passa pel fet que, ara que “les butxaques dels visitants estan més buides”, els clients valoren de forma significativa els criteris competitius, tal com va explicar el representant empresarial.

Sobre la possibilitat de treballar en aquest diferencial per la via de la reducció d’impostos, Bartumeu va recordar que “la situació no està per moltes alegries” i que des de l’Executiu, en tot cas, s’intentarà mantenir aquesta competitivitat per la via de la “modificació de la fiscalitat amb la imposició indirecta” que agrupa, de fet, els impostos actuals. Altimir va constatar el dèficit de les arques públiques, però va apuntar que la situació “és un peix que es mossega la cua”, de forma que uns preus més baixos portarien un increment del volum de venda i, en conseqüència, un augment de la recaptació.

EN BONA SINTONIA Tot i aquestes diferents visions, el cert és que la reunió va ser del tot cordial, centrant-se en l’objectiu comú de cercar solucions per a la viabilitat econòmica del país. Bartumeu va matisar que “no seria realista” abaixar els impostos davant la situació actual, de forma que aquesta hipòtesi “no es pot contemplar”, però tots dos van coincidir en el fet que cal treballar en la reactivació econòmica “de la manera que sigui”, segons va reconèixer Altimir.

El president de la CEA va ampliar que actualment “ja hi ha moltes empreses que pateixen la crisi de forma molt seriosa”, amb un “degoteig en la pèrdua de llocs de treball” que va “en augment”. El pitjor és que aquesta situació es podria agreujar, segons ell, en els pròxims mesos. És per aquest motiu que Altimir va demanar “un esforç” a l’Executiu, que és “molt conscient de la situació”. Pel que fa a la retallada de sous feta per Bartumeu al seu Gabinet i a ell mateix, Altimir va recordar que això és “predicar amb l’exemple”, un “gest”, tot i que “per fer una retallada important, amb això no n’hi haurà prou”.

La solució passaria, més aviat, per una reconsideració de les “estructures exagerades” que presenta l’Estat, segons va afirmar el director de la CEA, que va recordar com “des del sector empresarial estem fent un gran esforç per mantenir plantilles”. Finalment, Altimir es va mostrar agraït per la ràpida rebuda de Bartumeu, al qual dies abans de la investidura la CEA ja va legitimar amb una crida a no bloquejar la seva elecció, tal i com va reflectir aquest rotatiu. Ser un interlocutor a respectar és un repte pel qual “les expectatives són molt bones”, segons Altimir.

pdf3.jpg