El cap de Govern, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, considera que la darrera advertència de l’OCDE respecte dels paradisos fiscals sorgida d’una reunió que vint països d’aquest organisme van mantenir dimarts a Berlín “no és res de nou”. I amb aquesta afirmació, el màxim responsable de l’executiu no menysvalorava l’avís rebut, sinó que en feia una altra lectura: l’organisme internacional es manté vigilant.
Sense afluixar en cap moment. Bartumeu va fer aquesta apreciació des de París, on ahir es va reunir amb el delegat del Copríncep, Christian Frémont, i representants de l’executiu francès. La trobada tenia com a objectiu “recapitular tota la situació” oberta per la crisi financera i conèixer al detall les exigències de França vers el Principat. Bartumeu va considerar “positiva” la cita, però no en va voler donar detalls fins que no hagi intercanviat parers amb els presidents dels grups parlamentaris i amb la resta de membres del consell de ministres. El cap va estar acompanyat del titular d’Afers Exteriors, Xavier Espot.
Advertències i reunions
Quant a l’OCDE, en declaracions al Diari, Bartumeu va explicar que el paràgraf en què el secretari general de l’organisme, Ángel Gurría, es referia a Andorra també feia referència a Mònaco i San Marino per recordar-los que “tenim uns compromisos signats i els hem de complir. Ens ve a dir que es manté vigilant”. I aquest aspecte en concret no amoïna el cap de Govern ja que “estem treballant” en la mateixa direcció que “vam fixar en el discurs d’investidura”. Això és que la propera tardor el Consell General pugui aprovar el nou marc legal que permeti complir amb la Declaració de París.
Justament, d’aquesta declaració i tots els serrells que l’envolten en van parlar Bartumeu i Espot a la capital francesa. Els dos polítics que dirigeixen les relacions internacionals del nou Govern van trobar-se amb els mateixos interlocutors que havia tingut l’executiu Pintat per, fonamentalment, “escoltar el que ja sabíem i, a més, rebre alguna informació més de la que teníem”. Bartumeu, però, no va voler aclarir, per respecte institucional, si aquestes dades noves són rellevants i, encara més, si comporten o hauran de comportar canvis en l’escenari. “Estem treballant”, va insistir el cap del gabinet ministerial. Després de la trobada amb Frémont, Bartumeu i Espot van mantenir a l’ambaixada d’Andorra a París una llarga entrevista amb els assessors jurídics que havien treballat fins ara amb el Govern per avaluar l’escenari, la situació. El terreny de joc.
CR i ApC reiteren que cal complir amb París
Els dos grups parlamentaris de l’oposició, el de Coalició Reformista i el d’Andorra pel Canvi, van remarcar el seu compromís en assumir els compromisos internacionals en matèria de transparència després de l’enduriment de la postura de l’OCDE que es va veure en la cimera de dimarts passat. Així, des de CR, Ladislao Baró, va refermar que “hem de complir amb la declaració de París. S’ha de modificar la normativa per intercanviar informació i signar convenis”.
El parlamentari reformista va enviar el missatge tranquil·litzador que “si ens atenem a la declaració, no hi haurà problemes perquè Andorra estarà dins els estàndars internacionals”. A més, va recordar que els convenis que ja s’estan signant entre d’altres països “mostren un camí que sembla assequible per a nosaltres”.
De la seva banda, el president del grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va indicar que “en aquests moments hem reunit un grup de treball per presentar una sèrie d’iniciatives legislatives que han de donar solució a aquest problema”.