L’OCDE ja ha ensenyat totes les cartes. Ho va fer dimecres a París en una reunió del secretari general de l’organització, Ángel Gurría, amb Jaume Bartumeu i el ministre d’Exteriors, Xavier Espot. Es pot afirmar que la posició de l’organisme no sorprèn, tot i que eleva les seves pretensions i marca a Andorra un calendari molt estricte, amb l’horitzó molt a prop, com és la cimera que els països del G-20 celebraran a Pittsburg el 24 de desembre.
Allà, Andorra haurà de demostrar fets i no intencions. L’OCDE, a través del seu secretari general, ho ha deixat clar, i vol veure enllestida la reforma del secret bancari i, com a mínim, tres acords d’intercanvi d’informació fiscal signats amb França, Espanya i Portugal, que són els tres països amb els quals Andorra manté més lligams. I és que l’OCDE està llançat un missatge optimista en aquest àmbit, i amb la difusió d’exemples de nous acords bilaterals sobre fiscalitat, els responsables tècnics de la missió antiforats negres, confiada a l’OCDE pel G-20, van assegurar fa unes setmanes que l’era del secret bancari ha acabat. Suïssa és l’exemple en boca de tots, després que Berna hagi anunciat que retira totes les seves reserves sobre secret bancari i ja ha signat acords de cooperació fiscal amb diversos estats, com ara Bèlgica, Àustria, Dinamarca, Noruega, França o Mèxic.
La majoria dels 42 territoris que estan en la llista grisa de paradisos fiscals no cooperants de l’OCDE estan fent passes importants per eludir aquesta catalogació, i Andorra haurà de condensar en dos mesos una tasca legislativa que marcarà, i molt, el futur del país i les seves relacions en el nou context internacional.
Com que no hi ha marxa enrere, l’única via possible és la predisposició. Des de l’OCDE s’ha aconsellat que al setembre s’hagi modificat la legislació que protegeix el sector bancari i s’hagi signat els acords amb França. Andorra ha respost, en boca del cap de Govern, que en un termini de 15 dies l’Executiu disposarà de l’esborrany per reformar el secret bancari, que serà tramitat al Consell General a principi del mes que ve i que, pel que fa als acords d’intercanvi d’informació fiscal, primer es tancarà amb França i, tot seguit, s’iniciaran les negociacions amb Espanya, Portugal, Bèlgica i Holanda.
Es pot apreciar la urgència de l’organització en encarrilar els compromisos adquirits pel Principat arran de la Declaració de París, signada amb el president de la República Francesa i copríncep, Nicolas Sarkozy. Andorra no pot estar de cap de les maneres en el punt de mira en la cimera del 24 de setembre i, tot i les presses, s’ha d’arribar a la data amb els deures fets.