El Govern va qualificar «d’irresponsable i ignorant» la presidència de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El motiu són les crítiques que l’entitat va fer arribar en relació al projecte de llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal que es troba en tràmit parlamentari.
En primer lloc, el Govern diu que «tant en la tonalitat com la forma, els comentaris són més propis d’una organització política d’oposició que no pas d’una confederació empresarial responsable i seriosa», i l’acusa, així, de confondre el paper que ha de jugar la CEA com a representant del conjunt dels empresaris del país.
El Govern també entra una mica en el detall del text presentat per la CEA, i lamenta «la lleugeresa» amb què es fan «afirmacions sense fonament », que atribueix al «desconeixement de la qüestió i a la ignorància del que són avui els acords d’intercanvi d’informació» que s’estableixen sota els principis de l’Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE). Així, nega que el projecte de llei obri «la possibilitat que a través de grups bancaris internacionals… es pugui aconseguir la informació», citant el propi text de la CEA. De la mateixa manera, el Govern també nega que «això deixa la porta oberta que, a través d’un mecanisme de control bancari, en mans dels propis bancs internacionals i/o andorrans, es faci ús d’informació », tal com diu l’entitat empresarial. En aquest sentit, l’Executiu assegura que «qui regula la supervisió bancària és l’INAF, a Andorra, i els seus homòlegs internacionals als països amb els quals es puguin establir els acords», i sentencia que «els bancs són, doncs, els supervisats i no pas els supervisors ».
D’altra banda, el Govern encapçalat per Jaume Bartumeu es mostra preocupat pel fet que la CEA «s’hagi prestat a una operació política generadora d’alarma dins i fora d’Andorra», i recorda a l’entitat que el país –«no solament el Govern actual»– està compromès formalment als principis establerts per l’OCDE des de la signatura de la Declaració del Principat d’Andorra, signada a París el 10 de març passat per l’aleshores cap de Govern, Albert Pintat. En aquest punt, l’Executiu assenyala que la situació en què es troba el país és «greu i urgent», i creu que «només la ignorància irresponsable» pot portar a «afirmacions inexactes i alhora absolutament demagògiques» com que «els països amb prestigi internacional no renuncien mai a la seva pròpia legislació », una altra vegada citant el document presentat per la CEA. El Govern també explica, al seu comunicat, que la defensa del principi de la doble incriminació –a Andorra i al país que demana la informació– feta per la CEA és fora de lloc amb l’informe de l’OCDE de 1998 de Competència fiscal perniciosa: un problema global emergent. De la mateixa manera, considera que la CEA hauria de conèixer els terminis imposats per la comunitat internacional i «els hauria de respectar i evitar interferències polítiques que perjudiquen l’interès general».
Finalment, des de l’Executiu es defensa que l’actual «crisi institucional» s’ha produït perquè «s’ha esgotat una manera de funcionar, un model econòmic. I no solament econòmic, també polític ». Així, el Govern diu que «no són bones les preteses defenses, tan abrandades com demagògiques, de la nostra sobirania», i afegeix que «no és la fi del món, ni d’Andorra, però sí que és la fi d’una manera de funcionar ». La solució, pel Govern, passa per «posar en marxa un nou model, una nova manera de fer empresa», i no «amb una mena de lífting de la situació actual», com qualifica la proposta de la CEA. Per acabar, el Govern considera que «entossudir-se en aquesta crítica destructiva del canvi necessari no és solament un plantejament polític radical i negatiu: és un error», i afegeix que, venint de la CEA, aquesta actuació «és incomprensible, inútil i ineficient».