El Govern carrega contra la CEA i diu que actua com un “partit d’oposició”

Autor: redacció
Font: bon dia
Publicat el: 24 d'Agost de 2009

Si dijous passat la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va fer arribar als grups parlamentaris un document amb diversos comentaris en què carregava durament contra el projecte de llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal que el Govern ha acceptat a tràmit, ahir va ser l’executiu qui, en un comunicat, va escometre amb força la CEA, a qui va retreure el to i la forma del document i va acusar de fer comentaris “més propis d’una organització política d’oposició que no pas d’una confederació empresarial responsable i seriosa”.

En la nota, l’executiu lamenta que les afirmacions de la CEA siguin fetes amb “desconeixement de la qüestió” i resultin d’ignorar “què són avui els acords d’intercanvi d’informació” desenvolupats per la Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), així com també amb “ignorància del funcionament de la supervisió financera internacional”.

En aquest sentit, posa com a exemple que els “bancs són els supervisats i no els supervisadors”, i no a la inversa com es pot concloure de l’afirmació inclosa a l’informe de la CEA en el sentit que el projecte de llei obre la porta a la possibilitat que es pugui aconseguir la informació a través de grups bancaris internacionals. El Govern recorda que “qui regula la supervisió bancària és l’INAF”.

En una segona consideració, però, el Govern acusa directament la Confederació Empresarial Andorrana d’unir-se a maniobres desestabilitzadores fetes des de l’alarmisme, i diu el comunicat textualment que “constata amb preocupació que la CEA s’ha prestat a una operació política generadora d’alarma […] des del desconeixement dels principis de l’OCDE”.

Però més dur es mostra quan afirma que “només la ignorància irresponsable de la concreta, greu i urgent situació en la qual es troba el nostre país –després de la cimera de Londres del G20, el 4 d’abril, i de la propera cimera d’aquell organisme convocada pel 24 de setembre– pot permetre a la presidència de la CEA afirmacions inexactes i alhora absolutament demagògiques tals com que […] els països amb prestigi internacional no renuncien mai a la seva pròpia legislació.”

El text continua carregant contra la patronal argumentant que “no es pot pretendre defensar els interessos de l’empresariat des del desconeixement aclaparador de la realitat i la ignorància dels compromisos internacionals d’Andorra”.

L’executiu aprofita el comunicat per fer una defensa aferrissada de la metodologia emprada pel Govern a l’hora d’afrontar la crisi.

Així, ataca un model econòmic i polític que, diu, ja s’ha acabat i que precisament aquesta “fi d’una manera de funcionar”, afirma, “és el que sembla que preocupa molt a la presidència de la CEA”. En el comunicat oficial es pot llegir que “la solució, la millor sortida, pel sector financer i bancari –i per Andorra– es trobarà en l’aparició d’una nova manera de fer empresa, també de fer banca, i de relacionar-se amb el nostre entorn europeu”, i que no es trobarà “en una reedició de la manera de funcionar tradicional ni n’hi haurà prou amb una mena de lifting de la situació actual, ja superada”.

Expressions com ara “s’ha esgotat fins al límit una manera de fer”, “l’antigor s’ha acabat”, “crítica destructiva del canvi necessari” i d’altres semblants són una constant en el que és sens dubte una declaració política del Govern en tota regla envers el posicionament de la CEA.

pdf3.jpg