Juan Goytisolo els ha vist, els coneix, hi parla a Egipte, Síria o Turquia, segons va dir ahir. “El retrocés dels valors democràtics als països islàmics no és irreversible. Hi ha reformistes. Els asseguro que existeixen, igual que hi ha partits democratacristians a Occident.
Esperen que en front de la retòrica del terror hi hagi canvis en la política internacional”, va afirmar en l’obertura de la Universitat d’Estiu ahir a Sant Julià. L’intel.lectual i president de la cita acadèmica va criticar amb duresa la posició d’Occident respecte als demòcrates musulmans, que va considerar injustament abandonats a les mans de dictadors i monarquies petroleres, a diferència dels dissidents dels països soviètics, que en el seu dia van tenir suport de les potències democràtiques. I en va definir clarament la causa: “Els interessos econòmics d’Occident”.
Goytisolo va obrir la 26a Universitat d’Estiu al costat del cap de Govern, Jaume Bartumeu, amb un discurs titulat Oriente y Occidente como espacios mentales, que va acabar amb esperança en el “nou inquilí de la Casa Blanca” i en una nova manera de fer política que torni a la legalitat internacional i tendeixi cap a l'”aliança de valors”. L’escriptor va demanar que Orient i Occident “tornin a ser espais físics habitats per persones i no espais mentals plens de prejudicis i pors”.
Tal com ja és habitual, Goytisolo va atacar “la puresa identitària”i va reiterar la conclusió a la qual, diu, va arribar fa molt de temps: “Una cultura és la suma de les influències que ha rebut al llarg de la història. Hem d’estendre ponts, hem de sumar sempre, perquè la civilització superior serà aquella que es concebi a si mateixa com un compost de totes les sumes”.
Fins divendres passaran per l’Auditori Claror de Sant Julià –molt concorregut ahir a la tarda– experts en la relació entre l’Islam i Occident, que parlaran de geopolítica, religió i de les visions transmeses pels mitjans de comunicació dels dos mons, entre altres temes. “Occident ha tractat amb distància o condescendència creences orientals com el budisme, però no l’Islam, perquè és allò pròxim i inassimilable, amb afany expansionista. En definitiva, un mirall que reflecteix”.
ANDORRA I EL MÓN
La conferència de Goytisolo va ser seguida per Bartumeu al seu costat i per Albert Pintat entre el públic. L’actual cap de Govern va agrair aquesta presència i va fer seu part del discurs de Pintat l’any passat. Bartumeu va tenir un record per Lídia Armengol –impulsora de la Universitat d’Estiu– i per l’anterior president José Luis Sampedro i va argumentar l’interès d’aquesta edició: “Des d’una posició geopolítica relativament confortable com la nostra i des dels nostres insòlits vuit segles de pau ens pot semblar que el tema de la universitat té una relació llunyana i difusa amb Andorra”.
I ho va desmentir: “Ara que ens toca adaptar-nos als estàndards internacionals, sabem millor que mai que els grans conflictes del món, són els nostres conflictes”.