El deute acumulat del Govern a la fi del 2009 superarà els 800 milions

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 24 de Setembre de 2009

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va comparèixer ahir públicament per comunicar els resultats de l’informe sobre la “revisió exhaustiva” de les arques públiques que va sol·licitar tan bon punt va assolir el càrrec. Els resultats són, segons ell, “molt preocupants”. El deute contret per l’executiu quan finalitzi l’exercici present podria ser superior als 808 milions d’euros. Aquesta xifra inclou el deute bancari (534 milions), els deutes amb els proveïdors i les adjudicacions o treballs en curs (195 milions) i els dos crèdits aprovats a final del 2008 per tirar endavant els trams tercer i quart del vial de Sant Julià (38,5 milions). La resta correspon a estudis en curs, a compromisos adquirits a través de convenis i a regulacions tributàries.

Així, el titular de Finances va explicar que la xifra del deute total que va anunciar a la comissió de Finances fa uns dies tenia en compte també els deutes per compromisos plurianuals, que equivaldrien aproximadament a uns 310 milions. En general es tracta d’obres i infraestructures que afectaran els exercicis futurs. L’informe de López també revela que l’executiu haurà de pagar plurianuals fins al 2028.

A tot això, Pere López va advertir que calia afegir “els compromisos contrets amb el personal que treballa o ha treballat per a l’administració general”. La majoria fan referència a l’etapa de la jubilació d’aquests empleats. López va afirmar que aquesta xifra seria “molt important”.

Deute de les parapúbliques

L’estudi també ha examinat la salut financera de societats parapúbliques i participades. Entre els trets destacats, López va assenyalar els compromisos per jubilació contrets per la CASS, tot i que espera que els fons de reserva “siguin suficients per fer-hi front”. El deute total de les parapúbliques ascendiria, segons López, a més de 380 milions, la major part dels quals prové de les pensions que la CASS haurà de pagar. La situació de les finances públiques no és òptima, i per això López va fer una crida a la responsabilitat. De fet, va considerar que les declaracions que s’han sentit tant des de Coalició Reformista com d’Andorra pel Canvi s’han fet “amb molta lleugeresa”, i lamenta que no s’acabi de comprendre “el risc que comporta un deute tan elevat”. És per això que el ministre va anunciar l’estudi de “tres vies” per anar solucionant a poc a poc el forat financer que pateix actualment el Govern. La primera és “la reforma fiscal” amb les tres lleis que s’acaben d’aprovar (impost de societats, d’activitats econòmiques i de la renda de no residents), ja que entén que la fiscalitat directa “pot suposar una possibilitat de creixement per al país”. La segona és “la possibilitat d’emetre lletres del Tresor públic”, i una tercera seria “recórrer a institucions internacionals”, cosa que ja va ser apuntada per Jaume Bartumeu.

Properament se celebrarà una reunió entre el Govern, l’Associació de Bancs i l’INAF per consensuar solucions. Per López, l’opinió de les entitats financeres compta molt, ja que “suporten la totalitat del deute públic” i no es vol “posar en risc el sector”.

El cànon de FEDA i Andorra Telecom baixa a la meitat

El ministre de Finances, Pere López, va explicar durant la compareixença que una de les novetats importants que aporta la reforma fiscal que l’executiu vol tirar endavant és la rebaixa del cànon del Govern que actualment s’aplica a les factures de l’electricitat (FEDA) i la telefonia (Andorra Telecom). Actualment és d’un 10 per cent, i amb els textos que han entrat a tràmit parlamentari passaria a ser de tan sols un 5,5 per cent. En conjunt, això significaria que les llars pagarien un 4,5 per cent menys en totes les factures que paguen cada mes per aquests dos conceptes. D’altra banda, referint-se a la llei de l’impost sobre les activitats econòmiques, el ministre va anunciar que quedava derogada l’antiga taxa sobre aquestes activitats, que era “arcaica” segons va manifestar.

Vicepresidència al comitè de l’OMS

El Principat ocuparà la vicepresidència al comitè permanent del comitè regional de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Europa. Així ho va comunicar ahir la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. El càrrec l’exercirà el director de desenvolupament estratègic, Josep Maria Casals, que va explicar la importància de les inversions en salut com a factor clau per a l’economia. També va comentar els punts més destacats de les reunions de l’OMS.

pdf3.jpg