Electrodomèstics, mobles, bombetes, mòbils, tòners i cartutxos d’impressora, piles i bateries. Què tenen en comú aquests objectes i alguns més? Doncs que al final de la seva vida útil haurien d’anar a parar a una deixalleria per rebre el tractament correcte: o el reciclatge o la reutilització o l’eliminació sense perill per al medi ambient.
Aquesta és la teoria, però la pràctica no sempre és així. Justament per això el Govern i els comuns, amb el suport de Crèdit Andorra, engeguen ara la campanya Si l’acompanyes, guanyes!, que té com a objectiu fomentar l’ús de les deixalleries incentivant la població amb premis. Amb cada viatge a l’equipament comunal s’acumularan punts que després es podran canviar per guardons.
Acumulant 36 punts s’aconseguiran els de més valor. Els usuaris tindran dret a forfets de dos dies a Grandvalira o Vallnord, excursions guiades al parc natural de Comapedrosa o targetes d’aparcament gratuït per a la zona blava d’Escaldes. Després, s’han creat dues categories de premis més (accessibles amb 28 i 20 punts). Els usuaris també han de saber que no tots els desplaçaments a la deixalleria es puntuaran igual. Portar un tòxic (bombetes, piles, pintures o aerosols) es premia d’entrada amb 4 punts. Un voluminós, una televisió o un moble, només val per dos punts. Tota la informació de la campanya està disponible a www.silacompanyesguanyes.ad. També es distribuirà un fullet i hi haurà anuncis a la premsa, als autobusos i enganxines als contenidors de recollida selectiva.
Poc utilitzades
El director del departament de Medi Ambient, Xavier Cuenca, va posar de manifest que mentre que les tones de residus que es recullen a través de les recollides selectives (paper i cartró, envasos i vidre) van a l’alça, “s’ha pogut detectar que les deixalleries estan poc utilitzades i l’objectiu per al final del 2009 i tot el 2010 és promoure l’ús d’aquestes instal·lacions”. La campanya, que ha costat prop de 24.000 euros, s’allargarà fins a final de l’any que ve.
Ara mateix funcionen quatre deixalleries comunals. La d’Encamp, que també utilitza Canillo; la de la Massana, compartida amb Ordino; la d’Escaldes i la de Sant Julià de Lòria. A més, Encamp i Escaldes han promogut el concepte de minideixalleria per facilitar la vida als ciutadans, que poden deixar-hi els residus de menys volum i després operaris s’encarreguen de transportar-los al local de la deixalleria.
I quins resultats tenen les instal·lacions? La de la Massana acumulava prop de 2.700 usuaris entre el gener i el setembre. Sant Julià de Lòria 400 en els vuit primers mesos de l’any. Escaldes i Encamp ho computen per residus recollits. A Encamp entre el gener i el juny s’han acumulat uns 26.000 quilos traslladats després pel seu tractament. A Escaldes, durant tot el 2008, destaquen els prop de 64.000 de ferralla i els 56.000 de fusta.
FUSTA, PLÀSTIC, FERRALLA, ROBA I ELECTRODOMÈSTICS
En el rànquing de residus recollits per les deixalleries destaquen (per volum i quantitat) el ferro, la fusta i els voluminosos (mobles, per exemple), però també roba, fluorescents, piles i electrodomèstics. A més, des de la Massana, per exemple, apuntaven que també es fa una funció important de reutilització amb fins solidaris. I és que molt sovint hi ha usuaris que porten roba o objectes que encara estan en bon estat i que poden reaprofitar famílies amb menys recursos econòmics. Totes les deixalleries han constatat un increment d’usuaris des que es van posar en funcionament i les de la Massana, Encamp i Escaldes obren fins i tot els dissabtes per fomentar-ne l’ús.
Les administracions afectades van insistir ahir que no fer-ne ús té una repercussió mediambiental però també econòmica. I és que apuntaven que un comú gasta uns 60.000 euros cada l’any per recollir trastos i andròmines quan té una deixalleria oberta des del 2002.