El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va cloure ahir la quarta edició del Summit, la cimera per al futur d’Europa que aquest any tenia per títol Reactivar l’economia europea: com, quan i quines prioritats?, fent una síntesi conclusiva d’aplicació per al devenir del Principat en els pròxims anys, en forma de clau per a l’èxit: “Innovar i emprendre”.
D’aquesta manera, i després d’haver assistit a les diferents ponències i sessions en les quals uns 200 participants acreditats hi han pogut interactuar, el ministre López va situar com una “obligació” el fet d'”impulsar el talent i les noves idees” en benefici del progrés.
El titular d’Economia i Finances va emfatitzar, a més, la importància de la “internacionalització econòmica” que ha d’encarar Andorra i que haurà de veure’s beneficiada pel nou marc legislatiu en matèria d’intercanvi d’informació, així com els convenis firmats, fins ara vuit, però que abans de final d’any arribaran amb tota probabilitat a la xifra dels dotze.
De fet, dijous mateix el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va anunciar la conclusió d’un acord amb Espanya, el qual certificarà encara més, segons López, les “moltes decisions en matèria de transparència” preses pel Govern socialdemòcrata “en els últims cinc mesos”.
FUTUR ENCARA INCERT
Un cop fetes les conclusions, el ministre va confirmar com el model de l’esdeveniment s’haurà de redefinir, en una línia similar als canvis introduïts per a aquesta edició i que han aconseguit “implicar una mica més el teixit empresarial andorrà”. La intenció era posar èmfasi en la problemàtica autòctona, a banda dels debats sobre les temes estrictament europeus, però el que està ara en estudi és el model o format de l’esdeveniment, que es decidirà “en els pròxims dies o mesos”. Concretament, el Govern vol “deixar passar uns dies i fer un balanç just” sobre els punts forts i dèbils de l’esdeveniment per “prendre una decisió de cara a properes edicions”. El que estaria clar és que “amb una aportació de recursos menys important” es podria assolir un model atractiu a mode de “fòrum de debat” on també es pugui portar “alguna personalitat atractiva”.
EL PLAT FORT, MONTILLA
El ponent estrella d’aquesta edició va ser el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, que va la participació al Summit per a participar en actes bilaterals com la signatura del conveni de col.laboració entre la CEA i la Pimec i per reunir-se amb Bartumeu. Durant el dinar de clausura, Montilla va abordar la temàtica de La recuperació econòmica: estendre els clústers de creixement regional a Europa, situant l’autogovern de Catalunya com un factor “clau per tal d’afrontar la crisi amb contundència” i fent resum de la tasca duta a terme a Catalunya per tal de cercar una sortida amb fonaments de garantia, amb reflexions incloses com ara que no s’han de donar mai “subsidis crònics si no hi ha un projecte rendible”. Preguntat per una participant del Summit si se sentia “incomodat” per tenir “com a veí” un paradís fiscal, Montilla va expressar com “en absolut” té aquesta sensació, tot i reconèixer que la qüestió dels paradisos és “un tema en què hi ha certa sensibilitat”. Així va cloure el quart Summit. L’any vinent, ja es veurà si Andorra el pot albergar.