El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, i el president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec), Josep González, van oficialitzar ahir, en forma de rúbrica, l’acord marc de col.laboració la signatura del qual s’havia anunciat ja fa algunes setmanes. Amb la presència del cap de Govern, Jaume Bartumeu, i del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, els dos representants patronals van mostrar-se satisfets per una fita que atansa unes relacions que assenyalen a la solidesa.
Altimir va destacar com la signatura de l’acord és per a la CEA “un pas més en les relacions internacionals amb les organitzacions empresarials d’altres països” que, al mateix temps, “ha de servir per gaudir de l’experiència i sinèrgies conjuntes amb una patronal tan consolidada com és la Pimec, tenint en compte la joventut de la CEA”. El representant andorrà va exposar les “similituds” entre les empreses que conformen la confederació del Principat i la catalana, que té un model associatiu “idèntic” al de la CEA, motiu pel qual es va veure en la patronal de Catalunya “el model a seguir i un bon company de viatge per desenvolupar àmbits d’actuació conjunts”, els quals van des de la innovació i la modernitat empresarial fins a les actuacions en relació a nous models organitzatius o canvis en el si de les empreses on totes dues parts puguin ajudar a afavorir les condicions de competitivitat i sostenibilitat, passant per la formació professional contínua o la participació institucional de d’ambdues patronals tant en matèria d’internacionalització de les empreses com en el camp de la representativitat nacional o europea.
L’acord també contempla una sinèrgia per realitzar accions coordinades en les relacions laborals per tal de “compartir experiències i pràctiques, segons Altimir, a més de fórmules per al progrés empresarial i la cohesió social mitjançant la recerca, la innovació i la gestió del coneixement. Finalment, altres punts amb què el president de la CEA va exemplificar per on anirà la col.laboració són l’elaboració de propostes conjuntes que “concretin inquietuds i necessitats que afecten els col.lectius empresarials representats” i la prospecció i anàlisi de qualsevol àmbit de proposta a les administracions, resta d’agents socials o a la societat en general.
EL REPTE DEL 86
Per la seva part, González va recordar l’entrada d’Espanya a la Comunitat Europea l’any 1986 com a un context que marcava “una fita” en el retorn de l’Estat a la comunitat internacional i que, d’alguna manera, Andorra també afronta ara en “proporcions similars al d’aquells anys” viscuts a Catalunya “amb il.lusió”. El representant català va situar com “les cada cop més profundes relacions amb la UE, els acords d’intercanvi d’informació tributària i les reformes legals, fiscals i bancàries plantegen un nou model de futur” per a Andorra que, “sens dubte, exigirà sacrificis”, tot i que “la nova situació obre alhora immenses oportunitats”.
L’acord explicita la creació d’una Comissió de Seguiment integrada per tres representants de cadascuna de les organitzacions signants que es reunirà, com a mínim, amb una periodicitat bimensual. El document té un vigor de dos anys, podent-se prorrogar “de manera tàcita per anys naturals”, excepte renúncia expressa de les parts amb una antelació de tres mesos a cadascuna de les seves finalitzacions.