El Govern està elaborant els continguts de la futura llei de joventut, que entrarà l’any vinent al Consell General per a la seva tramitació. Aquesta llei és pionera a Andorra, ja que el text serà fruit d’un procés participatiu que, tot just ahir, es va iniciar a Sant Julià de Lòria amb la primera trobada de delegats de Secundària, Batxillerat i Formació Professional dels tres sistemes educatius coexistents al país.
El Centre de Formació Professional d’Aixovall va acollir, durant tot el matí, una jornada que ha de permetre afinar les polítiques de joventut, tant les que es duen a terme des de l’Administració central com les que endeguen els comuns. El secretari d’Estat de Joventut, Manel Blasi, va ser prou clar: “No es poden fer polítiques de joventut sense els joves”. I és des d’aquest punt de partida que la seva Secretaria, conjuntament amb la Secretaria d’Estat d’Educació, va decidir organitzar una trobada que doni veu al jovent andorrà en edat escolar.
L’acte havia de servir per copsar les principals inquietuds dels joves, amb l’objectiu d’orientar els responsables de Joventut –polítics i tècnics– a l’hora d’elaborar polítiques transversals, així com en la redacció de la futura llei. En total, 94 delegats van assistir a l’acte i van llançar preguntes i propostes durant gairebé dues hores.
Blasi va assegurar que la trobada d’ahir és només l’inici d’aquest acostament entre polítics i joves, i que aquest diàleg, ara mateix incipient, es perllongarà en el temps mitjançant altres reunions presencials, però també a través d’altres canals. D’aquesta manera, la coordinadora de Polítiques de Joventut i Voluntariat, Judith Salazar, va explicar la voluntat d’explorar vies com ara la creació d’una xarxa virtual que possibiliti l’intercanvi d’idees.
En aquesta línia, i després que alguns joves es queixessin de la dificultat d’accedir a la informació que els concerneix directament, el secretari d’Estat d’Educació, Josep Roig, es va comprometre a crear un enllaç específic per al jovent dins de la futura pàgina web del Ministeri d’Educació. Tot plegat, amb la consciència que “la difusió és molt important”, amb paraules del mateix Roig.
De fet, un dels aspectes que es van poder constatar ahir és que molts joves no s’assabenten d’aquelles activitats que les administracions organitzen per a aquest col.lectiu. Com a presidenta de la Taula Mixta de Joventut –organisme que aplega els consellers de Joventut dels set comuns–, la consellera d’Ordino Bernadeta Coma va lamentar, justament, que algunes activitats per a joves tinguin tan poca participació i va explicar que “llavors és molt difícil justificar que s’hi destinin els recursos públics”.
Més enllà de la manca d’informació –conseqüència, pel que es va dir ahir, d’una difusió que podria ser poc adequada per al públic al qual va adreçada–, els joves van entrar en qüestions de fons. Una petició va ser que es potenciïn les relacions entre l’alumnat dels diferents sistemes educatius, mitjançant lligues esportives interescolars o, fins i tot, un ball de final de curs a l’estil americà. Roig va assenyalar que, des del Govern i els comuns, cal posar els mitjans, però que l’ideal seria que els mateixos joves lideressin aquestes iniciatives.
ASSEMBLEA DEL FÒRUM
Un dels convidats a la trobada va ser Adrià Ledo, membre del Fòrum Nacional de Joventut d’Andorra, que va fer una crida als joves perquè assisteixin a l’assemblea que tindrà lloc el 17 de desembre, amb l’objectiu d’aprovar els estatuts d’aquest organisme. Els assistents van admetre que no coneixien el Fòrum i Ledo els va instar a participar-hi, tenint en compte que es tracta “d’un òrgan que representa la nostra veu davant de les administracions i que ha de servir per expressar les nostres inquietuds, dubtes i demandes”.