Reunió Bartumeu-Zapatero avui amb l’acord fiscal a l’horitzó

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 13 de Gener de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, es reuniran aquest vespre a la Moncloa, poques hores abans de la signatura de l’acord d’intercanvi d’informacions fiscals entre Andorra i Espanya que serà demà al matí.

L’acostament del Principat a la UE serà el tema central de la trobada, precisament l’endemà que la Comissió Europea anunciés que vol estendre l’acord antifrau a tots els petits estats. Bartumeu i Zapatero es trobaran avui a les vuit del vespre a la Moncloa, segons va informar ahir al vespre Europa Press. En la reunió, el cap de Govern vol exposar al seu homòleg espanyol la política pro europea que vol endegar l’Executiu socialdemòcrata i que hauria d’acabar en un acord d’associació  ad hoc del Principat amb la Unió Europea.

Des de la seva investidura el juny de l’any passat, el cap de Govern s’ha mostrat partidari d’aprofitar la presidència espanyola de la UE durant el primer semestre d’aquest any per encarrilar les negociacions d’Andorra amb Europa. La primera reunió oficial entre Zapatero i Bartumeu des que el segon va ser investit cap de Govern arriba l’endemà que la qüestió dels paradisos fiscals tornés a la primera plana de l’agenda europea: la Comissió Europea, autèntic òrgan executiu de la UE, es va mostrar ahir partidària d’estendre l’acord antifrau que ja té signat amb Liechtenstein a la resta de petits estats europeus que no formen part de la Unió.

El comissari de Fiscalitat i Unió Duanera, Auditoria i Lluita contra el Frau, el lituà Algirdas Semeta, va explicar que el text del conveni tancat entre la UE i Liechtenstein també seria aplicable al Principat i a altres estats europeus fins ara considerats paradisos fiscals. «Aquest acord amb Liechtenstein podria ser una bona base per a acords amb Mònaco, Andorra, San Marino o Suïssa», va declarar Semeta, segons el diari electrònic eurotribune.eu .

Segons va informar l’ANA ahir, el comissari designat –ja que la Comissió encara no ha rebut l’aval de l’eurocambra– va efectuar aquestes declaracions davant dels diputats del Parlament Europeu mentre explicava els eixos d’actuació del seu departament. De totes maneres, els intents de la Comissió per estendre i generalitzar l’acord antifrau tancat amb Liechtenstein ja s’han vist obstaculitzats diverses vegades en l’últim any. La tardor passada, Luxemburg i Àustria van aconseguir endarrerir l’entrada en vigor de l’acord i impedir que el règim contingut en el mateix es generalitzés.

pdf3.jpg