Un cop entri en vigor l’acord signat ahir, Andorra quedarà exclosa de la llista de jurisdiccions no cooperants de l’Estat espanyol.
Aquest és el punt que més va destacar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, minuts després de firmar el text d’intercanvi de dades fiscals amb el país veí. Per part espanyola, la signatària va ser la vicepresidenta primera del govern i ministra d’Economia i Hisenda, Elena Salgado.
L’acte, que va tenir lloc a Madrid poc després de dos quarts de deu del matí, culmina el desè conveni dels dotze que exigeixen l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i la comunitat internacional. Però a més, significa que ja s’han materialitzat els tres acords que aquest organisme considerava de qualitat, tal com el secretari general, Ángel Gurría, va comunicar a Jaume Bartumeu. “Només per això ja és un pas molt important”, va afirmar el líder socialdemòcrata.
El text ratificat ahir a Madrid inclou una clàusula que no apareixia en cap dels acords assolits fins ara. Concretament, es tracta del punt 4 de l’article dotzè, en què es diu que el Principat deixa de ser un considerat un paradís fiscal, tal com es preveia en una disposició addicional de la Llei per a la prevenció del frau fiscal. A causa d’aquesta etiqueta, les societats de capital andorrà instal ·lades a Espanya patien algunes penalitzacions impositives.
“Aquest punt de l’acord tindrà efectes positius immediats”, va ressaltar Bartumeu, “ja que perjudicava alguns empresaris”. No obstant això, el cap de Govern va fer èmfasi que el futur conveni que eviti la doble imposició ha de ser el pas més beneficiós per a molts negocis del país. Però per a això, “cal finalitzar el camí de les reformes tributàries”.
SENSE RETROACTIVITAT
El text rubricat a Madrid no inclou la retroactivitat, i així ho va assegurar també el cap de Govern. Tot i això, cal remarcar que, com en el cas de França, la redacció fa una distinció entre els delictes fiscals penals i tota la resta de matèries. En el cas dels primers, no explicita per a quins exercicis fiscals pot tenir efectes l’acord, mentre que per a d’altres causes deixa clar que és només per a exercicis fiscals iniciats a partir de l’entrada en vigor.
Un altre aspecte que va ressaltar el cap de Govern és que, com en la majoria de tractats negociats fins ara, “no permetrà les expedicions de pesca”, és a dir, que la banca hagi de facilitar llistes massives de tots els cliens espanyols que té. “Les demandes seran individuals, no seran automàtiques i s’oferiran tots els mecanismes de garantia”, va explicar el líder de l’executiu, que també va posar en relleu la possibilitat de denegar algunes peticions.
El cap de Govern va poder comentar a les autoritats espanyoles l’entrada a tràmit de les lleis bancàries, que “facilitaran l’entesa entre l’Institut Nacional Andorrà de Finances i Hisenda espanyola”. També els va posar al corrent de l’entrada a tràmit de les noves taxes sobre el sucre.