Andorra és avui esborrada de la llista grisa elaborada per l’OCDE

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 de Febrer de 2010

El que fa un any semblava pràcticament impossible, avui serà una realitat. Andorra sortirà automàticament de la llista grisa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) un cop superat el llindar mínim dels dotze acords d’intercanvi d’informació, després que el ministre d’Afers Exteriors i Relacions institucionals, Xavier Espot, rubriqui a París els tractats amb set països nòrdics.

De fet, el Principat se sumarà a la vintena de jurisdiccions que ja han aconseguit sortir de la llista grisa, que inicialment va classificar a 35 estats, de manera que la consecució del camí recorregut en matèria de transparència fiscal arribarà com molts desitjaven: ni els primers, ni tampoc els últims.

Concretament, Espot signarà avui amb els representants de Suècia, Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Groenlàndia i les Illes Fèroe, una setena d’acords que possibilitarà arribar fins als 17, després que Andorra ja hagi conclòs els tractats amb França, Espanya, Portugal, Àustria, Bèlgica, Holanda, Mònaco, San Marino, Liechtenstein i l’Argentina. En tots aquests convenis, i també en els set que s’assoleixen avui, el Govern ha inclòs clàusules que preveuen la negociació de futurs convenis per a evitar la doble imposició un cop Andorra tingui el marc fiscal homologable que així ho possibiliti, compromís que ja han refermat els països veïns.

LA CULMINACIÓ DELS AVENÇOS

Des que el G-20 de Londres decidís el mes d’abril passat posar fil a l’agulla contra els paradisos fiscals, Andorra va iniciar un camí que el va portar a situar-se a la llista de països disposats a assumir els estàndards i en vies de signar els dotze convenis per tal d’evitar la doble imposició i, a partir d’avui, possiblement al vespre, a estar ja fora d’aquesta classificació que el situava amb l’etiqueta de paradís fiscal.

De fet, una de les mostres significatives d’aquesta evolució és el reconeixement d’aquests avenços per part de França, tal com va justificar el copríncep Nicolas Sarkozy, que va anunciar que visitaria el Principat abans de l’estiu com a senyal de reconeixement de la fita que ara fa un any veia dubtosa, fins a tal punt que va amenaçar amb abdicar.

D’altra banda, el Govern ve repetint que, un cop superada la xifra dels dotze acords i consolidats els convenis de qualitat amb França, Espanya i Portugal –que diferencien el Principat d’aquells països que han anat signant únicament amb altres de la llista grisa– la intenció és fer-ho amb els Estats Units, Austràlia i Alemanya. Amb aquestes jurisdiccions, les negociacions es troben en una fase molt avançada, tot i que la rúbrica trigaria encara uns mesos en arribar.

pdf3.jpg