Andorra i Espanya van acordar ahir la creació d’una comissió mixta amb la participació de tots dos governs que estudiarà i buscarà solucions per als problemes que puguin sorgir en l’àmbit de les relacions laborals i de seguretat social.
Entre d’altres assumptes, un dels objectius serà analitzar la situació dels treballadors transfronterers –un total de 1.861 a final de l’any passat– i dels ciutadans del Principat que estudiïn o busquin feina en territori espanyol. Aquest va ser el principal resultat de la reunió que va mantenir ahir a Madrid el cap de Govern, Jaume Bartumeu, amb el ministre de Treball i Immigració veí, Celestino Corbacho.
“La trobada ha anat força bé i ens ha permès tractar qüestions que preocupen tots dos països”, va apuntar el màxim responsable de l’executiu. Des d’Espanya es va posar de rellevància els problemes que poden patir els transfronteres que perdin la feina a Andorra i que es quedin sense cap cobertura per desocupació. En aquest sentit, Bartumeu va voler destacar que “ha estat una demostració evident de les bones relacions que existeixen entre tots dos estats i hi ha la voluntat d’anar treballant per resoldre aquests problemes”.
La comissió mixta no tan sols pot suposar avenços per als fronterers, sinó també per als andorrans que optin per viure, ja sigui per estudiar o per treballar, a Espanya. El cap de Govern va remarcar que algunes d’aquestes persones s’han trobat dificultats i va avançar que també es posaran sobre la taula. “Han tingut complicacions per treballar en segons quines activitats o per aconseguir determinada documentació”, va comentar el màxim responsable del gabinet.
L’organisme estarà encapçalat pel secretari d’Estat de Salut, Benestar i Treball, Jesús de Tena, per part andorrana, i pel de Seguretat Social, Octavio Granado, per part espanyola. Tots dos van assistir a la reunió, juntament amb els ambaixadors Manuel Pujadas i Eugeni Bregolat.
Es preveu que les primeres reunions de la comissió puguin tenir lloc a partir del mes vinent. L’objectiu serà treballar de manera gradual i, d’una banda, resoldre els punts que tinguin solució més ràpida pel que fa a les dues administracions i, de l’altra, proposar, si es considera necessari, modificacions i millores en el conveni de seguretat social entre tots dos estats.