El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comparèixer ahir després de celebrar el Consell de Ministres per informar que la setmana vinent trametrà al Consell General els 17 acords d’intercanvi d’informació signats fins aquest ,oment i que han possibilitat sortir de la llista grisa de l’OCDE, aquella que, tal com va il.lustrar, era “la llista de les males companyies” que no feien cap bé al Principat.
En aquest sentit, Bartumeu va fer una valoració “molt positiva” de la signatura de dimecres amb els països nòrdics i va recordar com “en un període de temps molt curt” s’han aconseguit uns avenços desitjats des de fa anys.
Ara el torn serà per als parlamentaris de la Casa de la Vall. Bartumeu elevarà a Sindicatura els acords en dues fases. En primer lloc, els deu primers acords rubricats amb França, Espanya, Portugal, Àustria, Bèlgica, Holanda, Mònaco, San Marino, Liechtenstein i l’Argentina. Un cop entrats aquests convenis, i previsiblement abans que finalitzi la setmana vinent, l’Executiu també remetrà els set acords rubricats amb Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Islàndia, Groenlàndia i les Illes Fèroe. Tot i que els tractats s’agruparan davant la Sindicatura, Bartumeu va aclarir que “hi haurà 17 propostes de ratificació”.
El líder socialdemòcrata va mostrar-se confiat en què els convenis passin sense problemes la votació al Consell General, bàsicament pel compromís que els reformistes van adquirir quan van votar favorablement l’articulat per a la transparència fiscal. De fet, aquestes línies bàsiques han marcat la posterior fase de signatures, que s’han fet, segons Bartumeu, “en la línia traçada per la majoria que va fer possible el Projecte de llei”. La denúncia de retroactivitat d’ApC en alguns dels convenis no hauria de ser un escull perquè aquests textos entrin en vigor, segons els càlculs de Bartumeu, cap al pròxim mes de gener. Tot això, però, queda supeditat a la ratificació que hauran de fer els parlaments homòlegs dels països signataris.
ESPOT, TAMBÉ SATISFET
El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va compartir ahir les sensacions positives amb què va tornar de Paris després de fer la signatura múltiple. Espot va veure’s gratificat per “la felicitació per la qualitat i la quantitat que ha fet l’OCDE”. És per això que va donar per “complert” el compromís assolit com a responsable d’Exteriors i va apuntar que les negociacions avancen també amb Austràlia, Estats Units, el Regne Unit, Alemanya i Itàlia. Bartumeu va ampliar, però, que tot i que es continuaran signant convenis, el Govern ja no treballa sota pressió i ara serà el torn del Consell. Entre els mesos de setembre i novembre els textos encara podrien estar en fase de discussió al Parlament, segons el cap de Govern.
D’altra banda, Bartumeu va recordar la importància de la línia iniciada amb Espanya després de la reunió amb ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, il.lustrant que dimecres es van demostra les prioritats del seu Govern: “reforçar la imatge exterior –a Paris– i consolidar la cohesió social” interna, amb l’interlocutor a Madrid.