La jornada festiva del cos de Bombers amb motiu de la celebració del seu patró, Sant Joan de Déu, va servir per exposar públicament les necessitats del cos, algunes de les quals comencen a ser urgents. Així ho van alertar tant el ministre d’Interior, Víctor Naudi, com el director de Bombers, Joan Carles Recasens.
Naudi va reconèixer que l’estancament de l’aprovació del Pressupost impedeix destinar una partida d’entre 200.000 i 300.000 euros per renovar “material indispensable”, com són uniformes protectors, cascos, cordes o mangueres. En relació al material actual, el ministre no va voler definir-lo com a obsolet, però sí que va assegurar que no és el més avançat, motiu pel qual no s’adequa a les necessitats actuals del cos.
Recasens, per la seva part, va anar més enllà i va parlar de necessitats que requereixen un cost d’entre 800.000 i un milió d’euros. El màxim responsable del cos va alertar que tot el material que no es pot comprar pot portar conseqüències, “poden haver-hi problemes a l’hora de fer un rescat”, va assegurar Recasens. El director va adjudicar responsabilitats als polítics pel fet de tenir el Pressupost encallat: “Quan s’hagi d’utilitzar i no el tinguem, els polítics també seran part responsable”.
Entre les necessitats bàsiques demanades pel cos, a més de les anunciades per Naudi, s’afegiria la compra de vehicles i de telèfons de muntanya, que actualment no funcionen i que són de primera necessitat a l’hora d’actuar en rescats.
CRÈDITS EXTRAORDINARIS
Davant la manca d’acord per aprovar el Pressupost per a aquest any i la urgència de renovació d’aquest material, Naudi va assegurar que, si cal, s’utilitzarà la fórmula de crèdits extraordinaris, que podrien plasmar-se “en els propers mesos”.
El que ja no necessita Pressupost, almenys urgentment, és la caserna de Bombers de Santa Coloma. L’edifici havia presentat diverses deficiències de construcció des de la seva inauguració. Naudi va assegurar ahir que aquestes ja s’han solucionat o s’està en camí de fer-ho. Pel que fa a la construcció d’un nou heliport, ja que l’actual de la part superior no es pot fer servir per no tenir homologació, continuen els estudis per tal de poder determinar si és factible una nova plataforma al costat de l’actual zona d’aparcament de la caserna.
D’altra banda, el ministre va parlar també de la futura Llei del cos de Bombers. Naudi calcula que l’esborrany de llei estarà enllestit abans de l’estiu, i que tindrà el consens dels membres del cos. Segons el ministre, la llei “és absolutament necessària perquè permetrà desenvolupar aspectes específics dels Bombers, sobretot pel que fa a la carrera professional”. Naudi també va explicar que és l’únic cos especial que encara no té una llei pròpia.
Finalment, tant el ministre com Recasens van valorar molt positivament la nova aposta per la formació del cos, que “havia estat deixada de banda”, va manifestar Naudi. Els treballs s’encararan en formar els joves però també en millorar l’especialització dels que ja porten més anys al cos. De fet, la formació representa el 5% dels serveis dels Bombers, tal com va explicar Recasens.