Acostament entre PS i ApC en matèria social i de tractats fiscals

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 16 d'Abril de 2010

Bona sintonia entre PS i ApC. Aquest és el resum de la maratoniana sessió de control amb 22 preguntes dirigides a l’Executiu de Jaume Bartumeu i, al temps, el senyal que la legislatura amb dotzenes parts encarrila els mesos que s’auguren com a més plàcids a l’hora d’abordar les reformes que el calendari i l’aritmètica parlamentària permetin.

En aquest cas, les “inquietuds socials” conjuntes –tal com va resumir la consellera socialdemòcrata Mariona González– ja s’han començat a articular mitjançant un diàleg entre PS i ApC per encarar la reforma del Codi de Relacions Laborals i una nova Llei de llibertat sindical. Tot això, mentre el president d’ApC, Eusebi Nomen, va donar-se per satisfet amb la resposta d’un Bartumeu que va defensar la no-retroactivitat de tots els acords signats, fins al punt que va anunciar que votarà favorablement a tots, excepte tres: els esmenats a la totalitat de San Marino, Mònaco i Liechtenstein. El dels Països Baixos, també esmenat a la totalitat, satisfarà a ApC un cop se solucioni mitjançant correspondència el ja reconegut per l’Executiu “error de traducció”.

Precisament pel que fa a aquests acords d’intercanvi d’informació, Bartumeu va ser explícit: “No hi haurà ni una espurna de retroactivitat”. En primer lloc, perquè, tal com diu la norma general, abans de res cal la ratificació conjunta i la comunicació a l’altra part interessada i, d’altra banda, perquè amb països com ara Espanya i Portugal ja s’ha establert, a més, un “període suplementari” per a l’entrada en vigor de tres mesos i un mes, respectivament. Nomen va reconèixer als passadissos de la Casa de la Vall que la d’ahir va ser una entesa gens menyspreable, conscient que fins al moment han estat moltes les divergències i donant per vàlida la informació extraoficial sobre l’entrada en vigor.

L’HORA SOCIAL

Tal com s’havia vingut indicant recentment, PC i ApC encaren una nova etapa en què, sense concretar perspectiva sobre una negociació conjunta dels comptes per al 2011 que permetrien evitar les anticipades, centraran part dels seus esforços en el que la plataforma va publicitar en campanya com «el desplegament del Títol 2 de la Constitució».

Mitjançant trobades setmanals, la primera de les quals ja es va celebrar aquest dimarts, les conselleres socialdemòcrates Gonzàlez i Rosa Gili i representants de la comissió de Benestar d’ApC –entre els quals Óscar Encuentra participarà de forma continuada– confien en resoldre les reconegudes «mancances» en la matèria . Mentre que González va sentenciar que l’actual Llei de llibertat sindical «no serveix per a res», indicant que manca «la regulació del dret de vaga » i «eines per a la negociació col.lectiva», Encuentra va confirmar que en aquest tema el punt de partida és similar i que, per això, hi ha «bona predisposició de totes dues parts». Tant González com Encuentra van coincidir, a més, en manifestar la seva voluntat de dur a terme aquesta negociació de la manera més àgil possible, de manera que aquest període de sessions, que finalitza al juny, podria ser suficient per elevar al Consell les propostes definitives.

ALTRES PUNTS DE LA SESSIÓ / En un altre ordre de coses, Bartumeu va negar haver rebut «pressions» per part de la FACA i va resoldre els dubtes sobre l’execució de la sentència sobre la depuradora d’Anyós, recordant com «la sentència no és ferma», pel fet que s’espera resposta de l’estament europeu: «Si el Tribunal Europeu refusa l’entrada a tràmit, el Govern instarà automàticament» al pagament, si s’escau. El conseller d’ApC Josep Maria Bringué va veure’s satisfet per la resposta i va advertir que serà «vigilant». Com una altra de les mostres que marquen com PS i ApC no tenen un camí fàcil, Nomen va queixar-se per la manera com el Govern finança els crèdits extraordinaris, via endeutament, advertint que, un cop se sobrepassin els imports inicialment pressupostats  per al 2010, no acceptarà més projectes de llei si no es resol per la via de la transferència.

pdf3.jpg