El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va afirmar ahir que el Govern treballa en la preparació d’un dossier per tal d’acollir “un futur parc tecnològic” que donaria sortida a una de les principals demandes amb què va concloure la taula de treball per al desenvolupament econòmic centrada en els nous mecanismes d’activitat, el foment i la innovació, tal com va avançar aquest rotatiu fa pocs mesos.
De fet, la programació dels recursos per gestar aquest macroprojecte podria començar aviat, ja que, segons va indicar López, l’Executiu treballa en l’elaboració d’un dossier que serà contemplat ja amb vistes al pressupost de l’any vinent. Aquest espai contribuiria, segons van compartir els agents presents a l’esmentada taula, a la innovació en sectors com ara l’educatiu o el sanitari, àmbits que es van situar com a preferents.
López va confirmar d’aquesta manera com les conclusions de les taules per al desenvolupament econòmic conduiran, tot i que les decisions de l’Executiu encara no han estat presentades, a donar sortida a aquest projecte. De fet, a la primera compareixença pública davant la comissió legislativa d’Economia i Finances a final de l’any passat, López ja havia avançat que s’estudiaven experiències d’èxit properes de parcs tecnològics per tal d’implantar-ne un al Principat i que la projecció d’aquest centre es podria fins i tot programar per a l’any vinent, tal com així succeirà finalment.
PREMI INNOVADORS 2010
El ministre va fer aquesta declaració d’intencions en el marc de la presentació de la cinquena edició del premi Innovadors, que aquest any se celebrarà ja no en el marc del Summit –que serà substituït per un fòrum global de turisme–, sinó en un esdeveniment diferenciat “centrat en el suport a l’empresariat intern”, segons va indicar López. La previsió d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI) és que el pròxim 25 de novembre tingui lloc l’entrega dels dos premis de 100.000 euros programats: un guardó per a la creació i un ajut al desenvolupament empresarial en forma de crèdit. Els emprenedors que es presentin tindran la possibilitat (tal com està succeint durant els últims anys) de beneficiar-se del programa de suport i acompanyament on l’equip d’ADI donarà assessorament tècnic i atorgarà uns tutors per tal d’aconsellar-los, mentre que la formació mitjançant la Venture Academy –a càrrec d’HEC París i Esade– serà opcional i, amb subvenció, tindrà un cost de 600 euros.
REFLEXIONS DELS EXPERTS
El director d’ADI, Carles Aleix, va situar l’aportació d’aquestes dues escoles de negoci com a “la prova del compromís i la garantia de transparència i qualitat” a l’hora de decidir els guanyadors mitjançant un jurat expert en la matèria. El professor del Departament de Control i Direcció Financera d’ESADE, Jordi Fabregat, va situar la internacionalització de les empreses com a “clau” en el context actual i va indicar que la part més dèbil dels projectes sempre és la financera, mentre que el director de l’HEC, Frédéric Vallaud, va recordar que només el fet de seguir el curs atorga més garanties d’èxit als projectes, siguin o no guardonats.