Més de 300 han estat les propostes recollides que els diferents grups de treball sectorials que participen en la Comissió Nacional Per la Igualtat (CNPI) han presentat. El proper divendres es preveu analitzar aquestes propostes que alerten de situacions de desigualtat en la realitat quotidiana d’Andorra. Per aquest motiu, des de la CNPI s’està treballant per reformular aquestes propostes i detectar la desigualtat en elles per assenyalar en un primer llistat les prioritats d’actuació.
Aquestes 300 propostes brutes que han de ser reagrupades seran les que es presentaran el vinent dia 29 d’octubre a la CNPI «i amb el disseny de les primeres prioritats d’actuació s’elaborarà el Pla d’Actuació Nacional per la Igualtat (PANI), que volem que estigui acabat a finals d’any», va explicar la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar, Magda Mata.
En el PANI es veuran reflectides totes les propostes i es té previst que tingui una aplicació per quatre anys. Aquest serà un primer pla en matèria d’igualtat en la política andorrana. El PANI «pretén promoure una igualtat efectiva no només entre l’home i la dona sinó també en tots els altres nivells», va explicar Mata.
Aquestes propostes han estat elaborades pels diferents grups sectorials que han treballat conjuntament amb el CRES. Moltes de les propostes porten implícit canvis legislatius, com pot ser la tradicional demanda del batlle de família. Però també s’incideix, i molt, en una reforma en el Codi Penal pel que fa al delicte de maltractament. Algunes de les propostes parlen del maltractament en la violència de gènere, però d’altres destaquen un tipus de delicte «que fins ara ha sigut un tema tabú», va explicar la secretària d’Estat d’Igualtat i Benestar. Es tracta del maltractament al que es veuen sotmesos col·lectius poblacionals vulnerables, com poden ser les persones grans i les que tenen discapacitats. «Entrar en aquest tema és entrar en l’esfera privada, però per això es demana més regulació, en aquest sentit de vegades és un maltractament psicològic molt insidiós que costa de provar», va dir Mata. Amb aquests canvis legislatius es reclama una major protecció per a la dona, per als infants, així com per aquests col·lectius esmentats.
Algunes de les propostes que ara s’estudien són molt similars i s’agrupen dins d’altres, i la majoria d’elles «són interessants», segons Mata. La tasca d’ara és, doncs, la redacció de totes aquestes en un document per començar a treballar-hi. Hi ha proposicions que tracten de molts àmbits diferents, com la salut, educació, justícia, benestar, entre d’altres.
IMMIGRANTS / Per primer cop s’ha format el grup sectorial d’Immigració, amb la presència de les diferents associacions d’immigrants del país que també han estat implicats en la presentació d’aquestes propostes.
Des de la CNPI es té previst que de cara a mitjans del proper mes es preveu convocar a tots els que han participat en el grups sectorials per poder fer-los fer el retorn de les seves propostes. «El que volem és informar-los i tornar a treballar amb els grups amb les diferents actuacions, i no només que ells facin les propostes», va dir Mata. En aquest sentit es vol destacar que hi haurà una continuïtat en les actuacions que a partir d’ara s’engeguen amb les propostes amb el PANI, perquè des dels grups també puguin fer les avaluacions pertinents.