La revisió de l’OCDE afectarà Andorra els anys 2011 i 2013

Autor: MARC RODRÍGUEZ
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 24 d'Octubre de 2010

Tal i com el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha vingut assenyalant durant els últims mesos, la continuïtat de la tasca feta en matèria de transparència fiscal tindrà el següent punt d’inflexió en les revisions que realitzi l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). El document tancat el passat dimarts per l’organització especifica el calendari a seguir per les jurisdiccions objecte d’aquests seguiments, situant la primera revisió a Andorra al primer semestre de l’any vinent i, la segona, al segon semestre del 2013.

Aquestes anàlisis d’acompliment consistiran, segons consta al document del Fòrum Mundial sobre la Transparència i l’Intercanvi d’Informació, en un primer estudi del marc legislatiu regulador i, posteriorment, en la implementació pràctica del mateix. De fet, en el cas d’Andorra, l’entrada en vigor dels convenis d’intercanvi d’informació fiscal ja de cara al gener de l’any vinent permetrà que, amb vistes al segon semestre del 2013, el Principat hagi comptat amb un marge de maniobra de més d’un any i mig per tal de satisfer els exàmens. En el cas del marc teòric, l’aprovació de la llei d’intercanvi d’informació fiscal constitueix el principal aval. La revisió final encara no té determinada la seva data.

L’equip avaluador / L’OCDE va assenyalar que dos grups de revisió, constituïts per 30 membres del Global Forum –l’organisme en què es van delegar els processos de revisió un cop la majoria de jurisdiccions van sortir en bloc de la llista grisa– recorreran els diferents països analitzats per emetre els seus judicis.

De fet, aquest examen no és fàcil de superar per a molts territoris, ja que, per exemple, a l’informe més recent, Panama i Bostwana són instats a «millorar els seus marcs legals i sistemes reguladors abans de passar a la fase 2». De moment, l’OCDE ja compta amb les avaluacions de Bermuda, Bostwana, Illes Cayman, India, Jamaica, Mònaco, Panamà i Qatar, en el marc d’un treball que comporta «més de 40 revisions completades anualment», segons destaca l’organització.

A l’equip avaluador, d’on es deriven els dos subgrups de 15 integrants, els països veïns tenen un pes molt diferent. Mentre que França assumeix l’única presidència, amb la vicepresidència de l’Índia, el Japó, Singapur i Jersey, Espanya no figura entre els 30 països integrants en cap dels llocs de representació.

ELS CRITERIS A SEGUIR / L’OCDE també explicita a l’informe algunes «consideracions metodològiques» tingudes en compte –i que es continuaran aplicant– per tal d’analitzar els graus d’acompliment.

En aquest cas, figuren un total de deu recomanacions, classificades en tres categories. Mentre que dins un primer capítol, el de «disponibilitat de la informació», es contemplaran aspectes com «la garantia de la informació de propietat i identitat», tenir uns «registres de comptabilitat fiables» i una «informació bancària disponible per a tots els titulars de comptes»; al segon, dedicat a l’accés a la informació, figuren dues recomanacions: estar en disposició de garantir les demandes d’informació concretes i, al temps, aplicar «els drets i garanties» per aquelles persones afectades per aquestes sol·licituds.

Finalment, en un tercer apartat que consta de cinc criteris a avaluar, l’OCDE remarca la necessitat de «mecanismes per a l’intercanvi efectiu d’informació», la cobertura de «tots els interlocutors pertinents» en les xarxes d’intercanvi o les «suficients garanties a la confidencialitat de la informació rebuda».

L’informe ve acompanyat de l’actualització del Progress Report, on només 10 jurisdiccions continuen a la categoria grisa, mentre que la pràctica totalitat, assolint la xifra dels 78 països, descansen fins a nova ordre a la llista de les bones companyies.

pdf3.jpg