L’executiu considera “excepcional” l’acord amb Crédit Agricole i el deslliga de la CASS

Autor: TONI SOLANELLES
Font: diari d'andorra
Publicat el: 16 de Desembre de 2010

“Un missatge de confiança. Un reforç en positiu de la imatge del país, del Govern i del sistema financer.” Això és el que suposa l’acord amb Crédit Agricole per obtenir un préstec de 150 milions que ha de “substituir el deute actual”, tot diversificant-lo, i traient pressió a les entitats bancàries del Principat, que fins ara assumien en solitari l’endeutament.

O almenys així ho va manifestar el ministre de Finances, Pere López, que va utilitzar els adjectius “excel·lent” i “excepcional” per qualificar les condicions amb què s’ha tancat un préstec que, va assegurar, no va lligat a “cap garantia, cap aval, cap contrapartida”. López va negar que s’hagués parlat mai dels fons que la CASS té invertits a França, al propi Crédit i a la germana bessona Société Générale. I va garantir que “el Govern no té cap compromís”. Sigui com vulgui, i davant els hipotètics dubtes, el conseller reformista Amadeu Rossell ja va entrar ahir una demanda d’informació a Sindicatura sol·licitant tots els detalls d’una operació que es fa per un any (el termini comença a comptar el dia 22) renovable a un segon. I López es va mostrar “convençut que s’haurà de renovar”.

El preu que s’ha de pagar pel préstec correspon a l’euríbor a mig any més un 0,80%. Ara mateix, l’interès seria d’un 2%. Els interessos s’han de satisfer de manera semestral. El 0,80% està condicionant al ràting amb què es qualifica Andorra, ara mateix A. Si fos millor (A+), el percentatge passaria a ser del 0,70%. Si la qualificació baixés un grau (A-) caldria afrontar un interès més enllà de l’euríbor del 0,90%. Les “excel·lents condicions” esmentades pel ministre “només es poden atribuir al bon treball diplomàtic” i a les bones relacions que es mantenen amb l’Estat francès gràcies al compliment dels pactes que s’han anat fent, segons va assegurar López. El titular de Finances va recordar que França ja havia mostrat predisposició a col·laborar, va afirmar que Nicolas Sarkozy estava al corrent de l’operació tot i no intervenir-hi directament i va informar que s’havia negociat amb altres entitats franceses. I es va triar la que “oferia millors condicions, condicions molt i molt bones”. I que ara també es parlarà amb bancs espanyols, perquè segons Pere López, aquesta fórmula de finançar-se, anant al mercat internacional, és el camí. “El Govern ja havia anunciat la voluntat d’encetar una línia de diversificació” de l’endeutament, que amb l’emissió de deute públic mitjançant lletres del tresor i amb l’acord amb Crédit Agricole s’ha reformulat molt considerablement. “Era obvi que la situació de finançament actual no era sostenible ni per als bancs ni per al Govern. No es podia mantenir ni en el temps ni pel volum de concentració”, va dir el ministre, cofoi.

pdf3.jpg