El candidat a la reelecció com a cap de Govern, Jaume Bartumeu, va apostar ahir per “aturar les injustícies” relacionades amb els docents eventuals.
Després de trobar-se amb els representants de diverses organitzacions sindicals durant el matí, el líder socialdemòcrata va assegurar que buscarà la manera de solucionar “l’elevat percentatge d’eventuals” en el cos especial d’ensenyament mitjançant la reforma de la funció pública, i va recordar que “ja vam resoldre la injustícia de tenir eventuals fins al juny i acomiadar-los per tornar-los a contractar al setembre”.
Es tracta d’una de les qüestions de les quals el líder socialdemòcrata va parlar ahir amb els representants del Sindicat de l’Ensenyament Públic, que es van interessar també per l’estat de l’elaboració del pla estratègic que ha de regular el sector. En aquest sentit, Bartumeu els va informar que “de cara al començament del proper curs estarà bastant avançat” i els va assegurar que “abans d’enllestir- lo volem tenir la implicació dels docents i treballar conjuntament amb el sindicat, que és molt representatiu”.
Discrepàncies a la policia
Abans de parlar amb els representants del cos d’ensenyament, el candidat del PS es va trobar amb els del Sindicat de Policia (SIPA) per justificar-los la decisió de convocar un edicte públic “perquè es presentessin persones externes al cos per cobrir el lloc de comissari”. Sobre aquesta qüestió, Bartumeu va recordar que el sindicat “en va discrepar, perquè creuen que no s’havia de fer ara”, i va argumentar que l’edicte era necessari perquè l’anterior executiu “va deixar la policia enfrontada pels nomenaments de comissaris”, mentre que posteriorment s’ha emès diverses “sentències que han donat la raó als oficials”. Com a conseqüència d’aquest fet, segons Bartumeu, “l’estructura policial necessita com a mínim dos comissaris més, així que hem començat per convocar una plaça”.
Enquesta dels sindicats
Bartumeu va acabar el matí reunint- se amb la plataforma de sindicats, que va rebre el qüestionari que està fent a tots els candidats, de forma paral·lela a la Unió Sindical d’Andorra (USdA). En aquest sentit, el candidat socialdemòcrata va assegurar que llegirà “amb interès la resposta dels que diuen que aprimaran l’administració amb la boca petita i després van a explicar als sindicats que no és veritat” amb l’objectiu de conèixer “el que pretenen”.
El mòdul de menors, aturat
Finalment, Bartumeu es va desplaçar al Centre Penitenciari de la Comella a la tarda per transmetre als agents la voluntat de continuar amb la política de prevenció durant la propera legislatura. Sobre aquesta qüestió, va avançar que caldrà analitzar “què s’ha fer amb els menors en situació de predelinqüència”. El polític socialdemòcrata va explicar que actualment n’hi ha cinc casos, si bé es podrien reduir a quatre en breu, i va afirmar que “ens està portant problemes d’ubicació, però no ho volem tractar com a situació de centre penitenciari, ja que ens preocupa la situació de risc que pot portar a l’internament”. Així mateix, els socialdemòcrates volen valorar la possibilitat d’incorporar “la figura de l’educador que fa el seguiment personalitzat”.
Pel que fa a una eventual obertura del mòdul de menors, Bartumeu va admetre que “tenim dubtes” i va afegir que caldrà veure “fins a quin punt la previsió recomana tenir part del centre dedicat als menors i si l’hem de posar en marxa o no”. El candidat va concloure que “no és una bona idea tenir un o dos joves tancats entre quatre parets amb possibilitats molt reduïdes de relacionar-se”.
El cara a cara
Pel que fa a la petició de cara a cara feta al líder de Demòcrates per Andorra (DA), Bartumeu va qualificar de “penós” que s’apliqui la “moral de situació”, perquè “semblaria que si tres estaven d’acord podien fer el que volien, i ara [el candidat Antoni Martí] diu que han d’estar d’acord tots quatre per fer el cara a cara”. Sobre aquesta qüestió, el polític socialdemòcrata va suggerir que “potser no s’està en situació de debatre el programa”.