¿Quin balanç 2012 presenta el Govern?

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 12 de Desembre de 2012

La setmana ha començat amb la presentació del Govern del que considera com un balanç de les principals accions que hauria desplegat durant aquest any 2012. Llegint les pàgines d’aquella presentació ens adonem que, més que un balanç, el que Antoni Martí va distribuir als mitjans de comunicació és una mena d’inventari.

Un inventari de les accions desplegades pel Govern de DA però també, en bona part, de les que vam iniciar i dur a terme des del govern socialdemòcrata del 2009 al 2011.

És sorprenent que el mateix govern que durant el debat de totalitat del pressupost pel 2013 insistia davant el Consell General, el passat 22 de novembre, en bandejar les mesures puntuals i concretes de reactivació econòmica comparegui ara, el 10 de desembre, davant els mitjans de comunicació amb una llarga llista de vint-i-una actuacions que haurien servit d’impuls de l’activitat econòmica.

Però és encara més sorprenent adonar-se que en aquella llista hi apareixen moltes iniciatives endegades pels socialdemòcrates. Sense voler invocar el marc dels drets d’autor sí que em sembla necessari recordar-ho.

Des de l’obtenció de la indicació geogràfica protegida de la carn de vedella a les millores als refugis de Sorteny i Comapedrosa per reforçar el turisme de muntanya, passant per la creació de la marca de productes conreats a Andorra, el govern de DA no podrà negar que ha acabat d’enllestir el que s’havia endegat durant el mandat del govern socialdemòcrata.

D’igual manera el conveni de cooperació turística amb Polònia va ser preparat per un ministre socialdemòcrata.

Com és també públic i notori que el Llibre Blanc de l’Energia i el desplegament de la signatura digital estaven pràcticament enllestits abans que arribés l’onada taronja.

En l’àmbit de l’educació, el govern de DA ha pogut aprovar, aquest 2012, l’inici d’activitats acadèmiques de la Universitat Oberta La Salle perquè, abans, el govern socialdemòcrata n’havia enllestit l’expedient d’instal·lació i preparat l’escaient projecte de llei de creació de la Universitat. Una llei que el Consell General va aprovar el 18 de novembre del 2010.

En l’àmbit internacional es fa més evident encara que bona part del que Antoni Martí vol atribuir-se com “accions desplegades pel Govern” són, al capdavall, una continuïtat en la política exterior assentada del 2009 al 2011. Una continuïtat que compartim i entenem bona per Andorra.

Tant la signatura de l’acord amb Polònia per a l’intercanvi d’informació fiscal com la rúbrica dels acords amb la República Txeca i Itàlia per a l’intercanvi d’informació fiscal són el resultat del treball, pacient i constant, desenvolupat pel ministeri d’Exteriors socialdemòcrata. Com també ho és la proposta de ratificació de l’Acord entre Andorra i Austràlia.

I no cal insistir pas a dir que si Andorra ha ingressat com a membre de ple dret al Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus ha estat perquè, abans, el govern del 2009 al 2011 va negociar-ho, primer, i després va signar l’adhesió al Tractat de Bayona.

Ens satisfà també que, després de l’impuls decisiu que vam donar a les negociacions amb els governs d’Espanya i de la Generalitat de Catalunya durant d’any 2010, es pugui ara, finalment, posar en marxa el programa de donació de cordó umbilical.

He volgut recollir aquí alguns exemples, n’hi ha més en “l’inventari Martí 2012”, amb la finalitat de deixar constància que bona part de les actuacions publicitades s’inscriuen en una línia de continuïtat de la nostra acció de Govern.

Però l’inventari deixa també en evidència que part de la feina que caldria encarar no s’està fent.

El país, les empreses, els professionals i la gent que treballa necessiten mesures puntuals i concretes de reactivació econòmica. També les necessiten aquells que dissortadament han perdut la feina i no en troben una altra.

Mesures que no es veuen ni, pel que sembla, tampoc no es veuran.

I dissortadament no serà el Pressupost 2013 que DA aprovarà demà dijous al Consell General qui ajudi a redreçar la situació.