Llibertat d’empresa i sistema fiscal just

Autor:
Font:
Publicat el: 19 de Maig de 2008

Diari BonDia

Jaume Bartumeu

Els socialdemòcrates i la gent de l’Alternativa hem participat aquest darrer cap de setmana en una sessió de treball sobre la reforma fiscal a Andorra.

Hem escoltat i hem debatut amb un dels nostres assessors, el professor Josep M. DURAN, de l’Institut d’Economia de Barcelona, adscrit a la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona.

La política tributària que proposem des de l’Alternativa del govern nou vol fer realitat els articles 28 i 37 de la Constitució. Com sabem tots l’article 28 diu: “es reconeix la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat i conforme a les lleis.” Hem de fer entrar aquesta assenyada declaració constitucional en la vida econòmica diària.

Els empresaris necessiten -i els hi hem de donar- seguretat jurídica, tranquil·litat i llibertat de comerciar. Sense proteccionismes interessats en determinats sectors afins al poder liberal.
D’altra banda, també sabem tots que l’article 37 de la Constitució estableix que totes les persones “…físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i distribució equitativa de les càrregues fiscals.”

Els socialdemòcrates andorrans som, com el conjunt de la socialdemocràcia europea, uns ferms i convençuts defensors de la llibertat d’empresa, de producció i de comerç. L’economia de mercat és a la vegada el nucli dur i la garantia de la llibertat en la nostra societat.
Però aquesta llibertat necessita un mínim de regles, que també preveu la Constitució quan diu en l’article 32 que l’Estat “…pot intervenir en l’ordinació del sistema econòmic, mercantil, laboral i financer per fer possible, en el marc de l’economia de mercat, el desenvolupament equilibrat de la societat i el benestar general.”

Sembla com si els redactors de la Constitució del 1993 haguessin recollit les idees dels creadors de la teoria econòmica, Adam Smith, David Ricardo, François Quesnay, que invocaven la necessitat d’ètica. D’una ètica exigent. El passat mes de març Michel ROCARD, antic primer ministre socialista francès i actual diputat al parlament europeu, ho deia així de clar a “Le Monde”: “hem triat la llibertat d’empresa. Això exigeix bons empresaris, respectables i íntegres. Sense ètica forta, no hi ha capitalisme.”

Doncs a Andorra també estem davant aquesta alternativa: llibertat d’empresa però amb regles jurídiques justes i amb una ètica clara. Perquè sovint, ho deia també Miquel ROCA I JUNYENT a la Vanguardia el 29 d’abril, “… la sola lògica del mercat no resol els problemes.”
És en aquest marc que els socialdemòcrates, i la gent de l’Alternativa hem acabat d’enllestir la passada setmana la nostra proposta de reforma fonamental del sistema fiscal.

Ben aviat presentarem al conjunt dels actors econòmics i socials el conjunt de reformes que, en el termini aproximat d’una legislatura, caldrà introduir per a modernitzar el sistema fiscal andorrà.
Una reforma que insisteix en la necessitat de regular impostos tècnicament ben configurats, però senzills, sense tractaments especials ni complicacions exagerades per a empresaris i treballadors, per compte propi o assalariats.
Fem així una crida fonamentada en la confiança en la capacitat dels empresaris andorrans de mirar cap al futur. Invocant l’optimisme des del coneixement i l’estudi de la nostra realitat. Al servei de l’interès general.

pdf3.jpg