Ho havia avançat ara fa uns mesos. Era, com va remarcar ahir el president del grup parlamentari, Jaume Bartumeu, un encàrrec del comitè directiu. La setmana que ve ja serà una proposició de llei sobre la taula al Consell General. I no una qualsevol, sinó un text que, ho va admetre també, generarà polèmica i “no serà ben rebut” pel Copríncep episcopal. El PS va anunciar que la setmana vinent, probablement dimarts, entrarà a tràmit una proposició legislativa per despenalitzar l’avortament en els tres supòsits considerats bàsics.
Concretament, la formació proposarà un canvi en el codi penal pel qual la interrupció voluntària de l’embaràs no es consideri delicte, ni per la dona ni pel metge que fa l’operació, en cas de perill per a la vida o la salut de la mare, de violació o de malformació del fetus. En aquests dos darrers supòsits, el límit temporal es fixarà en les dotze primeres setmanes de gestació. De fet, i tal com va explicar Bartumeu, el text serà gairebé idèntic al proposat el 2005. Llavors, mitjançant les esmenes al codi penal, la formació ja havia intentat aquest canvi legislatiu però va ser refusat per la majoria liberal. El líder del PS va recordar que “hi havia conselleres que semblava que ho volien acceptar però van acabar votant com un sol home”.
A l’entendre del president del grup socialdemòcrata, “han passat vuit anys i l’evolució de la societat ens fa pensar que ho hem de tornar a posar sobre la taula”. Bartumeu es va mostrar convençut que el tema “probablement no genera unanimitat en el grup demòcrata”, però va apuntar que l’objectiu és “convèncer si no a tot, sí una part perquè es prengui en consideració”.
Problema amb el Copríncep
El PS es mostra plenament conscient que el text pot provocar tensió amb el Copríncep episcopal, però considera que hi ha alternatives que han de permetre aprovar-lo, si així ho decideix el parlament, sense que l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, s’hi vegi implicat directament. Per tant, seria compatible amb l’actual model d’Estat ja que, com va argumentar el líder del grup parlamentari de l’oposició, “la Constitució ja dóna mecanismes per respectar la lliure decisió de consciència tant d’un parlamentari com d’un Copríncep”. Bartumeu va posar en relleu que, malgrat entendre que la proposició legislativa sobre l’avortament “no agradarà a l’Església”, hi ha “un sector gran de la societat i de les dones que demanen ser tractades amb igualtat” i, per tant, es tracta d’un debat que “no ha de mantenir-se tapat i amagat”, sinó que s’ha de posar sobre la taula i, sobretot, portar al si del Consell General.
El líder del PS va apuntar que “no som un partit que defensi l’avortament” i que “el que volem és despenalitzar sota uns criteris” per evitar que “el que ja és un drama sigui doblement penat”. I és que, si una dona decideix interrompre voluntàriament el seu embaràs, “ja ha de patir un càstig social o moral al qual no s’ha d’afegir una sanció penal”.
Bartumeu va recordar que, un cop es tramiti el text, el Govern haurà de realitzar un informe sobre la proposició i, a partir d’aquí, arribarà el moment que es voti si es pren o no en consideració. Sobre la possible reacció de l’executiu i DA, no va voler anticipar quina sensació té. Sí que va deixar clar que el text compta, malgrat les divergències sorgides les darreres setmanes a conseqüència de la situació interna al PS, del ple suport de tot el grup parlamentari. “Nosaltres tenim llibertat de vot i ho farem en el mateix sentit”, va afirmar.
REACCIONS
“És una qüestió delicada i cal estudi”
Ladislau Baró
El president del grup parlamentari demòcrata va optar per certa prudència, ja que “abans de valorar prefereixo parlar-ho amb la resta de consellers”. Malgrat això, sí que va voler advertir que la de l’avortament “és una qüestió delicada” i que “necessita d’estudi”. Per tant, entenia que no era fàcil fer una valoració quan tot just coneixia només la intenció del PS.