Jaume Bartumeu ha tornat a ser cara visible de la política. L’excap de Govern va ser escollit, ahir, nou president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Succeirà Víctor Naudi, que va anunciar que abandonava el càrrec en veure’s incapaç de compaginar-ho amb el de conseller general.
Joan Marc Miralles serà el nou secretari d’organització, mentre que Naudi serà un dels vocals. En la seva primera compareixença pública després de ser escollit, va denunciar “l’agressió perpetuada del cap de Govern cap a Naudi en el darrer Consell General”.
Toni Martí va retreure al conseller la seva actitud, arribant a dir que sentia “un profund menyspreu”. Per aquesta raó, en l’assemblea de militants d’ahir, es va aprovar una declaració en suport a Naudi. Aquesta considera “intolerables les interpel·lacions que va patir Naudi per part del cap de Govern i del seu ministre d’Exteriors”.
Qualifica la seva actitud “d’indigna”, “autoritària” i “al límit de la immoralitat”, fet pel qual exigeix “una excusa pública”. Paral·lelament també qüestiona d’“incomprensible” que el síndic “no intervingués”. Bartumeu va lamentar que “va qüestionar a Naudi per no haver votat a favor de la llei BPA algú que el 93 no va voler votar la Constitució”.
Naudi va atribuir les paraules de Martí “a nerviosisme perquè no han fet les coses bé”. En referència a un dels aspectes que va generar més tensions, va recalcar que “no vaig votar a favor d’una llei que no havia pogut analitzar pel poc temps que ens van deixar”. Ara, la qualifica de “retroactiva” i que “incompleix la Constitució”. En aquest sentit, Bartumeu va assenyalar que no tenen intenció de demanar als coprínceps que la portin davant del Tribunal Constitucional.
No obstant això, va voler deixar clar que si haguessin tingut sis representants al Consell “la llei ja seria al Tribunal Constitucional”.
Plataformes per redreçar les parròquies 
Una de les decisions que es va prendre en l’assemblea general d’SDP d’ahir és la constitució de “plataformes de redreçament comunal”, va explicar Joan Marc Miralles, nou secretari d’organització d’SDP, per a les pròximes eleccions comunals. Aquestes llistes estarien obertes “tant a persones independents o d’altres partits, sense haver de renunciar a la seva afiliació política”, va aclarir.
Sense descartar que les llistes es poguessin presentar sense l’identificatiu SDP, va assenyalar que s’exigirà que apostin per polítiques “progressistes” i tinguin un posicionament clar “en transferència comunal”. Durant els pròxims dies, el partit té intenció de començar a moure’s “per conèixer la realitat de les parròquies” i analitzar la possible creació d’aquestes llistes.
L’assemblea també va servir per marcar el futur del partit. Segons l’ara ja president d’SDP, Jaume Bartumeu, mantindrà la seva ideologia de “centreesquerra, de polítiques progressistes”. Tindran com a objectius prioritaris millorar l’economia, defensar els serveis públics i acostar la política als ciutadans desencisats. En la trobada es van canviar els estatuts perquè SDP, fins ara associació, passi a ser partit polític.