Dos anys després de l’assemblea constituent del moviment de centre-esquerra -com ells mateixos es defineixen- Socialdemocràcia i Progrés (SDP) aquest dissabte ha decidit convertir-se en partit polític, per poder aprofitar els avantatges que la llei els ofereix en aquest sentit, tot i ja comptar amb dos consellers al parlament andorrà. Ho han fet en la celebració d’una assemblea general que ha posat les bases de l’estratègia política per a les comunals i en la qual s’ha aprovat una declaració de crítica enèrgica a l’actuació del cap de Govern en la darrera sessió parlamentària, centrada en l’afer BPA.
L’assemblea -amb la presència del president del grup parlamentari socialista al Consell General de San Marino, Paride Andreoli, ha servit, també, per designar Jaume Bartumeu com a nou president d’SDP, en substitució de Víctor Naudi, qui ha explicat que per les atribucions com a conseller i “per una certa renovació” es va decidir presentar la seva renúncia fa unes setmanes. L’única candidatura, per a aquesta assemblea ha estat la de Bartumeu, l’excap de Govern que mai no s’ha tret el cartell de líder del partit, tot i la seva renúncia a optar a ser conseller general en les darreres eleccions de l’1 de març.
Bartumeu estarà acompanyat per Joan Marc Miralles -el número tres de la llista nacional d’SDP les passades eleccions- com a secretari d’organització, i per una comissió de política nacional que completen onze vocals amb atribucions específiques. En concret seran Víctor Naudi (que s’ocuparà de la política nacional i activitat parlamentaria), Delfí Roca (comunicació), Alain Mateu (adjunt a secretaria d’organització), Nazih Raad (educació), Felip Gallardo (emprenedoria), Marian Sanchiz (relacions internacionals), Maria Josefa Rosselló (afers socials), Josep Roig (projectes i programes), Josep Vila (política comunal), Jordi Torres (joventut) i Josep Lluís Donsión (esports).
El nou president, ha aprofitat l’assemblea per intervenir amb una contribució que busca proposar reformes radicals de la situació actual però amb un plantejament progressista, de centre-esquerra, i de “patriotisme constitucional” amb la intervenció de l’Estat en l’economia i per ajudar als que més ho necessiten. Una visió diferent del “radicalisme pur i dur”, que ha associat Víctor Naudi en la seva ponència d’aquest dissabte al PS.
Decebuts per l’actitud del cap de Govern i el síndic general en la darrera sessió de control del Consell General
L’actuació del cap de Govern, Toni Martí, d’aquest dijous, amb dures crítiques contra Víctor Naudi, ha estat qualificada per Jaume Bartumeu d'”agressió”. El president d’SDP considera que la situació va ser “inadmissible” i insisteix que van ser “insultats per un cap de Govern autoritari i fora de control en l’àmbit de les expressions”.
De fet, l’assemblea també ha aprovat una declaració en aquest sentit, on es denuncia l'”injúria i l’atac personal”, “al límit de la immoralitat”, i es considera “inadmissible que el síndic general, Vicenç Mateu, […] no intervingués per tallar d’arrel les incorrectes interpel·lacions del cap de Govern i el ministre d’Exteriors”. La queixa conclou exigint una excusa pública als dos membres del Govern.
Víctor Naudi, ha anat més enllà i ha recordat que el cap de Govern no va votar la Constitució del 93, cosa que “jo no li retrec” en referència a les crítiques que li va transmetre Martí per no haver votat a favor de la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries.
Creuen que el Govern està provocant un “risc sistèmic” amb la gestió del cas BPA
El conseller general del grup mixt, Víctor Naudi, ha denunciat que “s’està ocultant alguna cosa” en el cas BPA, perquè la ciutadania, els empresaris o els treballadors “estan fent una sèrie de preguntes que ningú no està sent capaç de respondre”. Per a Naudi el Govern està augmentant el “risc sistèmic” amb la seva gestió de la crisi i ha justificat la seva revelació de dates, i reunions amb el cap de Govern sobre aquest afer, perquè “a partir d’un cert moment no hem de callar, hem de dir el que pensem, la transparència serà la que donarà força al nostre sistema financer”.
En aquest sentit, Jaume Bartumeu, ha criticat la inconstitucionalitat -creu que hi ha “indicis raonables” en aquest sentit- de la Llei de reestructuració i resolució d’entitats bancàries. El líder d’SDP ha lamentat que amb dos consellers no puguin portar la qüestió al Tribunal Constitucional, però ha declinat demanar als coprínceps que revisin aquest extrem. “Nosaltres mai no farem una carta com a nens petits, demanant [als coprínceps] que facin res, són prou grans, ja han vist què hi ha”, ha afegit Bartumeu, abans de carregar contra el grup socialdemòcrata: “que no ho vegin els de la coalició Junts ja comença a ser més preocupant”.
SDP buscarà suports per a les comunals
La formació buscarà la constitució d’unes “plataformes de redreçament comunal” de cara a les Eleccions Comunals previstes pel desembre. Seran “candidatures obertes, plurals, plataformes progressistes d’unió ciutadana per redreçar les parròquies que en tenen necessitat”.
Com ha explicat el secretari d’organització, Joan Marc Miralles, no implicaran l’adopció de les sigles. Seran unes plataformes obertes a les quals tothom es podrà ajuntar, guardant la seva filiació política, sempre que no renunciï als principis bàsics d’SDP, per exemple en l’àmbit de les competències i transferències.