En defensa de l’Estat del Benestar

Autor: SÍLVIA BONET
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 22 de Juliol de 2015

El 25 de juny passat durant la sessió plenària de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa es va aprovar l’informe Construint un nou model social europeu, fet per la Sra. Roseira, parlamentària socialista de Portugal. En aquest informe va defensar el model social europeu com un conjunt de principis i polítiques que donen resposta als valors democràtics dels ciutadans.

Alhora va defensar que perquè tingui sentit en el futur, el model social europeu no només ha de compensar les disfuncions i les insuficiències existents, sinó també promoure nous enfocaments en l’educació i la formació, la vida social i la participació econòmica, la sostenibilitat de la sanitat i del medi ambient, les noves formes de prestació dels serveis públics, l’ús de noves tecnologies, tenint en compte els canvis en les estructures socials, familiars i d’estils de vida. Un nou model social europeu no només ha de ser una xarxa de seguretat, sinó també ha de contribuir positivament a la creació de riquesa a través de la inversió social.

En la defensa que vaig fer d’aquest informe davant del Parlament del Consell d’Europa, vaig destacar que la crisi econòmica havia posat en perill el model social i, en conseqüència, l’Estat del benestar, sobretot justificat per alguns per la insostenibilitat del sistema.

SDP defensa la perdurabilitat de l’Estat del benestar com a eina de cohesió social i econòmica a través de la xarxa de protecció social i solidària col·lectiva, l’equitat i l’eficiència productiva que afavoreixi la igualtat d’oportunitats i la lluita contra qualsevol tipus de discriminació.

Existeixen uns aspectes bàsics que entenem que s’han d’establir per assegurar un futur durable de l’Estat del benestar com són: la democràcia i les polítiques públiques que afavoreixen la solidaritat i la cohesió, la sostenibilitat del sistema públic de pensions, la sanitat i l’educació com a reptes d’inversió, la incorporació de la dona al món laboral sense cap tipus de discriminació i, finalment, la lluita ferma contra la corrupció.

Però la realitat ens ha dut a veure com les mesures d’austeritat han provocat un creixement de les desigualtats, de les dificultats laborals, en general, un augment de la pobresa.

Ja ens ho deia Càritas en el seu informe anual, on destacava la cronificació de la pobresa i l’augment de les famílies a les quals cada cop els costa més arribar a final de mes.

També, les situacions de desesperació i d’exclusió social afavoreixen les malalties mentals. Recordem la dada que va donar la ministra de Salut, la Sra. Rosa   Ferrer, durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, on destacava que a Andorra hi ha un 15% de persones que pateixen malalties mentals.

Des de Socialdemocràcia i Progrés defensarem un model social que asseguri l’Estat del benestar per fomentar la cohesió social i que aquesta sigui compatible amb el creixement econòmic. Coherent amb la voluntat dels ciutadans a treballar, invertir i produir en un entorn econòmic cada cop més exigent però amb la capacitat de mantenir els nivells suficients de protecció laboral, social, sanitària, educacional, etcètera, i així lluitar de forma decidida contra la pobresa i l’exclusió social.